Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 858

Volgende

In 6 stappen naar een gelukkig en succesvol leven

Geluk en succes gaan meestal hand in hand. Wie veel succes heeft, put daar veel voldoening en bijgevolg geluk uit. Maar aan de andere kant: wie vooruit wil, moet ook zijn eigen tekortkomingen leren accepteren.
#

Wie de volgende 6 tips in acht neemt, vergroot zijn kansen aanzienlijk om een gelukkig en succesvol leven te leiden.

1. Aanvaard je zwakke punten

Wil je groeien in het leven? Leer je zwakke punten dan te aanvaarden en sta niet teveel stil bij iets dat niet lukt. Kijk eerst naar de punten waar je het sterkst in bent. Daarna pas ga je op zoek naar de mindere punten die hieraan verbonden kunnen zijn. Een voorbeeld: iemand die uitermate gedreven en gepassioneerd is, kan soms ook agressief uit de hoek komen.

2. Verleg je grenzen

Ga op zoek naar een doel dat groter is dan jezelf. Alleen zo krijg je langdurige voldoening. Het bevredigen van tijdelijke verlangens zorgt daarentegen slechts voor een gevoel van geluk dat snel wegkwijnt. Probeer voor jezelf de lat dus iets hoger te leggen, maar hou er wel rekening mee dat je doelen haalbaar moeten zijn.

3. Zorg voor anderen

Het klinkt cliché, maar toch zit er waarheid in: we voelen ons pas écht gelukkig wanneer we iets voor anderen kunnen betekenen. Voorwaarde daarvoor is wel dat er eerst voldaan is aan je eigen basisbehoeften. Je kan pas voor anderen gaan zorgen, wanneer je in staat bent om je eigen boontjes te doppen.

4. Ontspan voldoende

De boog kan niet altijd even gespannen staan. Neem daarom voldoende tijd voor ontspanning. 90 minuten is de maximale tijd waarin je iets met opperste concentratie kan doen, zo wordt aangenomen. De beste ideeën komen trouwens het vaakst tijdens momenten van ontspanning. Denk maar aan die momenten dat je tijdens het douchen op een geniale ingeving kwam. Of aan Archimedes, die naakt door de straten van Syracuse rennend luid ‘Eureka’ zou geroepen hebben nadat hij in zijn bad de naar hem vernoemde Wet van Archimedes ontdekte…

5. Kwaliteit boven kwantiteit

Niet de kwantiteit van het geleverde werk telt, maar wel de kwaliteit. De grootste atleten werken op deze manier en trainen nooit meer dan 4,5 uur per dag. Zij slapen bovendien meer dan de doorsnee werknemer en lassen meer pauzes in. Zelfdiscipline is hierin natuurlijk een sleutelwoord.

6. Oefenen, oefenen, oefenen!

De absolute wereldtop bereik je door 10.000 uur te oefenen. Dat getal duikt steeds weer op in studies, of het nu om componisten, basketballers, auteurs of meesteroplichters gaat. 10.000 uur staat gelijk aan 3 uur per dag, zeven dagen per week, gedurende tien jaar te oefenen. Wie minder tijd aan zijn activiteit besteedt, mag het vergeten om ooit de beste te zijn in zijn discipline.

(jn) - Bron: Express.be  

29 december 2010
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook