Gelukkig op het werk Vorige

1 van 872

Volgende

Hoe je eigen zelfbeeld vergroten: 7 tips

“Zij zijn groot en ik ben klein” ... het calimerocomplex, of ‘het jezelf onnodig klein maken’, het spookt weleens door iedereen zijn hoofd. Zo’n gedrag heeft te maken met je zelfbewustzijn en je eigen zelfvertrouwen, weet experte Sabine van Meenen. Onze omgeving leert ons ‘doe maar gewoon’, ‘wees braaf en bescheiden’.

28 november 2013

Delen

self image

Ben jij iemand die opkijkt naar mensen die blaken van zelfvertrouwen of die alles aandurven? Geloof niet dat deze mensen nooit onzeker zijn. Maar zij durven wel nieuwe dingen te ondernemen. “En hierdoor groeit hun zelfvertrouwen”, aldus ondernemerscoach Sabine van Meenen.

Sabine van Meenen: "Ondernemen is dé uitdaging om je zelfvertrouwen een boost te geven en om krachtig je talenten in te zetten en jezelf te laten zien."

Herkenbaar?

"Je werkt hard en doet veel om iedereen te plezieren. Plots krijg je een ego aan de lijn die je zonder omwegen uitkaffert omdat de bestelling een uurtje te laat is. En jij valt stil. Je weet niet wat te zeggen en laat over je heen lopen door Mr(s) Ego. Zo krijgt je zelfbeeld een duwtje naar beneden. Het moment dat je op een respectvolle manier durft opkomen voor jezelf, groeit het vertrouwen in jezelf. En ja, soms weet je niet hoe je dat moet doorbreken of hoe je met zo’n mensen moet omgaan."

Volgens Sabine van Meenen is zelf de grote man (of vrouw) uithangen niet de oplossing. Zulke mensen verstoppen zich namelijk achter een dik masker. Ze komen absoluut niet authentiek over. En in deze tijden doorprikken we dat. "Door aan jezelf te werken, groei jij en groeit je onderneming."

Je zelfbeeld?

Maar wat is nu precies je zelfbeeld? "Je zelfbeeld zijn alle gedachten die jij in de loop der jaren over jezelf hebt opgebouwd. Hoe zie jij jezelf? Kijk je positief of negatief naar jezelf? Spui jij hoofdzakelijk kritiek, of ben je lief voor jezelf? Doordat je zelfbeeld vanuit je onbewuste geest je gedrag stuurt, bepaalt het de resultaten die jij behaalt.'

Hoe kan jij je zelfbeeld vergroten? 7 tips

Sabine van Meenen geeft enkele tips om je zelfbeeld te veranderen én een boost te geven …

1. Wees bewust van je gedachten 

Wat zeg jij ’s morgens tegen jezelf als je in de spiegel kijkt? Stop het innerlijk, negatief stemmetje dat zegt dat je iets niet kan of dat je het niet waard bent. Denk positiever, aanvaard jezelf en focus op je sterktes, de dingen waar jij trots op bent. Vervang twijfel door vertrouwen.

2. Onderneem elke dag iets nieuws 

Zelfvertrouwen verkrijg je niet van dag op dag. Denk aan de eerste schooldag, de eerste keer autorijden, een nieuw project of een spannende date. Je voelt je onzeker. Maar hoe meer uitdagingen je aandurft, hoe beter jij je zal voelen over jezelf. En denk eraan: mensen met zelfvertrouwen zijn gelukkiger en succesvoller. Bovendien ervaren ze minder stress.

3. Erken je angsten in plaats van ze weg te duwen 

Iedereen heeft angsten. Bang voor het onbekende, voor nieuwe dingen, voor de toekomst. Bang om fouten te maken. Ontdek je angsten en accepteer dat je ze voelt. Ga dwars door je angst, want angst is een slechte raadgever.

4. Geef je zelfvertrouwen de nodige tijd en energie om te groeien 

Het vergroten van je zelfvertrouwen gaat niet in één stap. Besteed er elke dag wat aandacht aan. Een mentor of coach kan je helpen je blinde vlekken te doorzien.

5. Straal zelfvertrouwen uit 

Begin met het maken van oogcontact in plaats van weg te kijken. Durf eens een praatje te maken met een onbekende. Let op je lichaamstaal. Loop rechtop, glimlach en kijk wat er gebeurt.

6. Accepteer een compliment 

Hoe reageer jij op een compliment? Lach je het weg of minimaliseer jij het? Neem je een compliment aan? Een bedankje volstaat. En geef vooral jezelf ook eens een welgemeend compliment.

7. Iedereen is gezegend met unieke talenten en gaven 

Durf jezelf fantastisch te voelen. Iedereen heeft het potentieel in zich om mooie doelen te bereiken. Stop jezelf niet weg. Dus bye bye Calimero! Jij bent het namelijk dubbel en dik waard om te laten zien wat je in huis hebt.

(svm/nm) - Sabine van Meenen begeleidt dienstverlenende ondernemers om met super focus en het nodige lef krachtig te groeien naar een succesvol bedrijf en stressvrij leven. Ze heeft een passie voor groeien & ondernemen. Sabine werkt met eenvoudige methodes, heldere strategieën en krachtige mindshifts. Als HSP’er weet Sabine heel goed hoe passie, kracht, lef en vertrouwen het ondernemen makkelijker maken. 

>> Download het gratis e-boek: 'De 5 meest gemaakte fouten waardoor je als dienstverlener klein blijft' 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?