Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 836

Volgende

5 tips om zelfzeker over te komen op de werkvloer

Voel jij je ook af en toe onzeker op het werk? Je weet eigenlijk wel waar je mee bezig bent hoor, maar toch heb je even bevestiging nodig: doe ik mijn werk zoals mijn werkgever het zou willen? Weg met die twijfel! Met deze tips kom je steeds zelfzeker over.

Tijdens het werken (en zeker in het begin van een nieuwe job) steken veel vragen de kop op: doe ik niet te veel, te weinig, te snel, te slordig, te druk, te rustig, … Bekijken jouw collega’s en jij de zaken op dezelfde manier, of loopt het daar fout? Vanuit jouw perspectief kan alles er heel anders uitzien dan vanuit het perspectief van een collega of leidinggevende.

“Misverstanden liggen altijd op de loer, overal en nergens. Als je ze niet in kaart brengt, kun je er met gemak over struikelen: ongenoegen, verdeeldheid, wrijving, strubbelingen, disharmonie en controverse. Er zijn zoveel dingen op de werkvloer die je onzeker kunnen maken en vaak bedenk je ze zelf. Want je wilt het goed doen, maar twijfelt over zoveel zaken”, vertelt loopbaancoach Annelies Quaegebeur.

De enige weg daaromheen is: communicatie. “Zo complex als dat lijkt, zo simpel is de oplossing. Goed blijven praten met elkaar, op een positieve, opbouwende manier. Door vragen te stellen laat je je goede bedoelingen zien en je bereidheid om je te verplaatsen in de ander.” Wil jij je ook zelfzeker voelen? Dan is dit een essentiële tussenstap. Vervolgens zorgen deze vijf tips ervoor dat jij binnenkort weer resoluut in jezelf gelooft:

1. Gedaan met negatieve zelfspraak

Negativiteit heeft nog nooit iemand een beter gevoel gegeven. Het heeft dus ook geen zin om te blijven hangen in een negatieve spiraal als je eens een fout maakt. Zoals Annelies Quaegebeur het zo mooi verwoordt: “Behandel jezelf met vriendelijkheid en begrip. Een positieve mindset geeft je fijne energie en helpt je makkelijker schakelen na tegenvallers.”

2. Stop nooit met studeren

Nieuwe vaardigheden maken je automatisch zelfzekerder. Daar is niet noodzakelijk een universitaire studie voor nodig, er zijn tegenwoordig talloze manieren om te studeren en je kennis te verbreden. Volg een workshop, lees een informatief boek, koop online cursussen of programma’s. Kortom: als je je voor informatie openstelt, lukt het zeker wel. Een fout maken is niet erg, oefening baart kunst. Probeer en leer is hier de boodschap!

3. Je sterke kanten zijn je fundament

Een huis bouw je ook niet op zand. Iedereen heeft zijn eigen talenten, jij ook. Steun dan ook verder op de zaken die jou uniek, sterk, goed en bijzonder maken. Doe iets waar je goed in bent en wat je blij maakt, of iets waar je goed in zou kunnen worden, omdat je er plezier aan beleeft. Als je iets graag doet, geeft het je energie en als je met passie aan iets kan werken, dan zal het zeker vlotter gaan dan iets wat je niet wil doen.

4. Fake it until you make it

Begin je in een nieuwe functie of bij een nieuwe werkgever? Dan is het normaal dat je je niet altijd even zelfzeker voelt. Niemand verwacht ook dat je vanaf dag één alles al weet, maar een positieve en zelfzekere houding helpt je wel in de goede richting. Annelies Quaegebeur heeft een goede tip: “Sta in het leven zoals Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel zal kunnen'.”

5. Focus op succes

Het is onmogelijk om standvastig over te komen als je alleen maar denkt aan wat er niet goed gaat. Focus je daarentegen op wat er wel goed gaat, van klein geluk tot grote successen die je al boekte. Leer uit je missers en accepteer ze, maar zorg dat ze niet te lang in je gedachten blijven ronddolen. Wat daarbij wel eens kan helpen is het lachen om je eigen fouten, het werkt bevrijdend en geeft misstappen een plaats.

(mr)

Met dank aan loopbaancoach Annelies Quaegebeur voor de tips. Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Heb jij ook loopbaan gerelateerde vragen? Meer informatie kan je vinden op haar website en volgen kan via Facebook.

Wil je graag zelf aan de slag? Download dan het gratis e-book ‘Geef Vleugels Aan Je (Loop)Baan - (Terug) Werken met Goesting en Energie’ (vol met handige oefeningen en inzichten).

2 juli 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook