Vorige

1 van 492

Volgende
Volgend artikel:

7 simpele stappen tegen angst en stress tijdens Covid-19

Hoe besmettelijk is stress?

19 mei 2014
Een studie van de Technische Universiteit van Dresden wijst uit dat stress al kan worden aangewakkerd door simpelweg te kijken naar een persoon in een stressvolle situatie.
gestresseerde collegas

Uit het onderzoek blijkt hoe besmettelijk stress precies is. Wetenschappers ontdekten immers dat mensen niet zelf in een stressvolle situatie moeten zitten om het stresshormoon cortisol aan te maken.

In de studie kregen proefpersonen een stresstest voorgeschoteld. Ze moesten allerlei opdrachten uitvoeren terwijl wetenschappers hun prestaties analyseerden. Tijdens deze stresstest bleef amper 5 procent kalm, bij de overige 95 procent werden verhoogde cortisolwaarden vastgesteld.

Empatische stress

Maar ook een deel van de 211 personen die toekeken hoe anderen de stresstest aflegden kregen met stress te maken. De cortisolwaarden van maar liefst een kwart van de toeschouwers nam opmerkelijk toe.

De observatie van de partner in een stresssituatie leverde bij 40 procent een stijging van de cortisolwaarde op, maar ook het kijken naar wildvreemden zorgde bij 10 procent van de toeschouwers voor een toename van stress. Dit soort empatische stress kwam zowel bij vrouwen als mannen voor.

Bron: Knack.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14773 andere jobs