Bazen
Vorige

1 van 394

Volgende

Bazen hebben minder stress: het bewijs!

16 oktober 2012
Is het stressvol aan de top? Niet echt, zo blijkt uit een nieuwe studie van Harvard University. De studie toont aan dat leidinggevenden in het zakenleven, de politiek en het leger minder stress ervaren dan niet-leidinggevenden.
relax baas

Onderzoekers aan de Harvard University hebben met een nieuw onderzoek, bij 148 leidinggevenden en 65 werknemers zonder managementfunctie, aangetoond dat mensen die aan de top staan in het bedrijfsleven, de politiek, het leger en non-profit organisaties een vrij stressloos bestaan kennen. Vergeleken met mensen van dezelfde leeftijd, gender en etniciteit die niet aan de top staan, voelen leiders zich minder gestresseerd en angstig. En dat bleek ook uit hun cortisolniveau, een hormoon dat vrijkomt bij elke vorm van stress.

Controle

Hoe het komt dat leiders minder stress ervaren? Controle. In tegenstelling tot werknemers op een lager niveau hebben de onderzochte leiders controle over hun schema, hun dagelijkse leefomstandigheden, hun financiële zekerheid, hun bedrijf en hun leven. Dit gevoel van controle doet dienst als een buffer tegen stress, aldus het onderzoeksteam.

“Elke werknemer is afhankelijk van de markt en de onvoorspelbaarheid ervan. Maar terwijl ‘gewone’ werknemers zich eventueel zorgen maken over ontslag, kunnen bazen er vrij zeker van zijn dat ze hun positie in de maatschappij zullen behouden, net als hun superioriteit, hun levensstijl en inkomen, zelfs als de organisatie die zij leiden het minder doet”, verklaart stressexperte Nicole Lighthall van Duke University.

(nm) – Bron: Express.be 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook