De 10 machtigste mensen ter wereld

11 mei 2012
Sinds 2009 maakt het Amerikaanse zakenblad Forbes jaarlijks een lijst op van de machtigste mensen ter wereld. Staatsleiders, ondernemers en religieuze leiders staan uiteraard iedere keer hoog gepositioneerd. Wie behaalde de top 10 en misschien zelfs interessanter: wie niet?

De lijst van machtigste mensen ter wereld wordt door Forbes bepaald aan de hand van drie factoren: de invloed op anderen, de financiële slagkracht en de manier waarop de macht wordt ingeschakeld.

De top tien ziet eruit als volgt:

1. Barack Obama

De 50-jarige Barack Obama won in 2008 als eerste Afro-Amerikaan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Als leider van de machtigste natie ter wereld stoot hij de Chinese president Hu Jintao, de nummer één van vorige keer, van de troon. Hoogtepunt in 2011: schakelde werelds meest gezochte terrorist Osama bin Laden uit.


2. Vladimir Poetin

In maart 2012 werd Vladimir Poetin herkozen als president van Rusland na een tussenpauze van vier jaar als eerste minister. De 59-jarige ex-KGB-agent is al sinds 1999 aan de macht in Rusland en bracht voor velen stabiliteit en welvaart in het land. Tegenstanders zien hem als een dictator, onder meer door zijn onderdrukking van de persvrijheid.


3. Hu Jintao

De Chinees Hu Jintao is sinds 2002 Secretaris-generaal van de Communistische Partij en sinds 2003 president van de Volksrepubliek China. De 69-jarige Chinese president is stilaan zijn politieke carrière aan het afbouwen, vandaar dat hij zijn eerste plaats dit jaar heeft moeten afgeven aan Barack Obama.


4. Angela Merkel

Sinds 2005 is de 57-jarige Angela Merkel bondskanselier van Duitsland. Zij werd destijds daarmee de eerste vrouwelijke regeringsleider van het land. Merkel is volgens Forbes de ‘de facto leider van de Europese Unie’ en dat levert haar als enige vrouw een plaatsje in de top 10 op.


5. Bill Gates

De Amerikaanse ondernemer en oprichter van Microsoft, Bill Gates (56), is niet alleen een van de rijkste mensen ter wereld, maar volgens velen ook een van ‘de meest genereuze personen op de planeet’. Hij heeft tot nu toe al zo’n 28 miljard dollar (of +/- 21 miljard euro) weggeschonken. Zijn vijfde plaats heeft hij nu vooral te danken aan zijn strijd tegen malaria via de Bill & Melinda Gates Foundation.


6. Abdalluh bin Abdul-Aziz Al Saud

De 87-jarige Abdullah is een van de weinig overgebleven absolute monarchen. De rijke koning van Saoedi-Arabië heeft onlangs het recht beloofd aan vrouwen om te stemmen én te deelnemen aan lokale verkiezingen, wat een kleine doorbraak betekende in het vrouwonvriendelijke Saoedi-Arabië.


7. Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI is de 265ste paus van de Katholieke Kerk en bijgevolg de geestelijk leider van maar liefst één zesde van de wereldbevolking. De conservatieve en traditionele opvattingen van de 85-jarige Duitser, tevens de oudste paus sinds Leo XIII, vallen echter niet bij iedereen in de smaak.


8. Ben Bernanke

De Amerikaanse econoom Ben Bernanke (58) besloot tijdens de crisis van 2011 om als voorzitter van de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, 600 miljard dollar (of zo’n 453,5 miljard euro) in de Amerikaanse economie te injecteren. In 2009 werd hij uitgeroepen tot ‘man van het jaar’ door het beroemde Time Magazine.


9. Marc Zuckerberg

Tijdens zijn studie aan Harvard richtte de Amerikaan Mark Zuckerberg (27) de sociale netwerksite Facebook op. Enkele jaren later is hij dankzij het enorme succes van Facebook een van de jongste miljardairs ter wereld. De enige twintiger in de top 10 sleepte onlangs ook de populaire fotoapplicatie Instagram voor een miljard dollar (of zo’n 756 miljoen euro) in de wacht en staat binnenkort met zijn populaire netwerksite op de beurs.


10. David Cameron

De 45-jarige Britse conservatieve politicus is sinds 2010 de 77ste premier van het Verenigd Koninkrijk. Cameron leidt de eerste coalitieregering sinds de Tweede Wereldoorlog van het Verenigd Koninkrijk. Ondanks de slechte economische situatie blijkt uit een peiling dat 48% van de Britten vindt dat hij zeer goed bezig is.

Wie staat er niet in de top 10?

De Franse president Nicolas Sarkozy staat nét niet in de top 10. Hij moet zich tevreden stellen met een 13de plaats en wordt nipt gevolgd door de Amerikaanse politica en ex-First Lady Hillary Clinton (plaats 16). Hillary’s man en ex-president van de Verenigde Staten Bill Clinton staat pas een heel eind verder, op plaats 50, te pronken.

Net na hem, op plaats 51, staat de belangrijke spirituele leider van het Tibetaans boeddhisme Dalai Lama. Voor de nieuwe CEO van Apple, Tim Cook, is het wellicht niet makkelijk om de populaire overleden Steve Jobs te vervangen, maar met zijn plaats 58 blijkt toch dat hij bijzonder goed bezig. De enige Belg in de lijst is de IOC-voorzitter Jacques Rogge. Hij moet tevreden zijn met plaats 68.

De volledige lijst vindt u hier.

(nm) – bron: Forbes.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16157 andere jobs