Starters
Vorige

1 van 207

Volgende
Volgend artikel:

Duizend diverse jobs in Antwerpen

Het startloon van een verpleegkundige?

Verpleegster met mondmasker en haarkapje
2.718 euro bruto per maand. Dat is vanaf juli 2021 het officiële startloon voor een bachelor verpleegkunde. En dat is een behoorlijke loonsverhoging.

In de zorgsector wordt het loon bepaald door barema’s met minimumlonen per aantal dienstjaren. Je salaris stijgt naargelang je anciënniteit opbouwt of als je doorgroeit in je carrière. “Die barema’s zijn sinds 2018 aan het veranderen. Er was een eerste aanpassing in 2018 om in juli 2021 een finale te hebben”, vertelt Klaartje Theunis, directeur P&O en VSB bij Zorgnet-Icuro.

Welke factoren bepalen je loon? Check onze e-gids

Loonsverhoging

Begon een bachelor verpleegkunde vóór de aanpassing aan 2.491 euro bruto per maand, dan is dat deze zomer dus aan 2.718 euro. Goed voor een loonstijging van ongeveer 9 procent. En dit los van toeslagen voor bijvoorbeeld weekend- en nachtwerk. “Deze barema’s en startlonen gelden zowel voor een verpleegkundige in een ziekenhuis of in een woonzorgcentrum als voor thuisverpleging”, legt Theunis uit.

Dit gaat dus om een bachelor verpleegkunde. Een starter met een HBO5-diploma in verpleegkunde begint in juli aan 2.513 euro en iemand met een diploma zorgkundige aan 2.326 euro bruto.

Ook deze lonen gaan erop vooruit. “Bij het vastleggen van de nieuwe barema’s is er vooral geïnvesteerd in startlonen”, stelt Klaartje Theunis. Maar naargelang je meer dienstjaren op de teller hebt, stijgt natuurlijk ook je loon. “Zo komt een bachelor in de verpleegkunde na 35 dienstjaren uit op 4.294 euro bruto per maand”, vertelt ze. En dat is dus zonder de toeslagen. Die bedragen plus 56 procent voor zon- en feestdagen, plus 26 procent voor zaterdagen en plus 35 procent voor nachtwerk.

Interesse in een job als verpleegkundige? Bekijk het actuele vacatureaanbod... 

(William Visterin)

24 februari 2021
Anderen bekeken ook