Het loon van...
Vorige

1 van 743

Volgende

Het loon van een halftijds begeleider Persoonlijk Assistentiebudget: 800 euro netto

20 juni 2014
We vroegen aan Marissa Verschueren (29) uit Antwerpen hoeveel ze verdient …
Marissa Verschueren Marissa (29), Antwerpen
  • Beroep: Begeleider PAB
  • Privé: Samenwonend
  • Brutoloon: 905 euro
  • Nettoloon: 824 euro
  • Extra’s: terugbetaling openbaar vervoer, kilometervergoeding, onkosten nodig voor het beroep

Wat doe je voor job?

Ik werk als begeleider Persoonlijk Assistentiebudget (PAB). Mensen met een handicap krijgen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap een budget om mensen aan te nemen om hen te helpen in het dagelijks leven. Zo kunnen ze thuis blijven wonen en hun eigen leven leiden. Concreet doe ik algemene begeleiding: ik help mijn zorgvrager met het aankleden, wassen, eten en alles wat hij zelf niet kan. Ik ga met hem naar de hogeschool, want hij studeert zelf nog. Hij kan maar één arm gebruiken, dus hij heeft wel wat hulp nodig. Ik doe dit halftijds en combineer dit met mijn studies voor kleuteronderwijzeres.

Doe je je job graag?

Ik vind het echt leuk om te doen. Maar ik besef wel dat je het graag moet doen en dat het moet klikken met de persoon voor wie je werkt. Met mijn zorgvrager maak ik veel plezier. We hebben echt een goede band. Ik vind dat mensen met een handicap - mentaal, fysiek of motorisch - ook recht hebben op een eigen leven, op welzijn en welbevinden. Ze moeten kunnen doen wat ze willen, zoals wij ook doen. Daarom heb ik bewust voor deze job gekozen. Of het een roeping is? Dat weet ik niet. Voor het grote geld moet je het alleszins niet doen. (lacht)  

Wat vind je van je inkomen?

Ik verdien niet slecht voor de uren dat ik doe.

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Ja en nee. Ik verdien vrij goed en ik doe mijn job echt wel graag. Maar na mijn studie wil ik wel terug een voltijdse job. Met mijn vriend denk ik ook aan de toekomst: huisje, tuintje, boompje. Daar heb je gewoon wat meer financiële middelen voor nodig.

Hoeveel uren werk je per week?

Ik werk 19 uur, op vaste dagen: dinsdag, woensdag en zaterdagnamiddag. Dat is echt nog goed te combineren met mijn studies. Tijdens mijn stages moet ik wel onbetaald verlof nemen. Maar dat valt gelukkig wel op te vangen.

Spaar je?

Per maand proberen we 200 à 300 euro te sparen. Alles gaat nu naar een spaarpot voor een huis van onszelf. Nu ik maar halftijds werk, kunnen we natuurlijk wat minder sparen.

Wat is je grootse kost?

Dat is de huur, ongeveer 510 euro per maand. Op zich is dat niet zo heel veel, maar we hebben bewust voor iets goedkoper gekozen omdat we genoeg willen sparen voor de toekomst.

Waar kan je echt geen geld aan geven?

Aan echt dure dingen, zoals een nieuwe gsm. Aan mijn huidige gsm mankeren hier en daar een paar klepjes en knopjes, maar zolang alles nog werkt, stoort dat niet.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

We vinden het belangrijk dat we een leuk leven hebben. We geven dus wel geld uit om bijvoorbeeld naar de sauna te gaan. Quality time en samen leuke dingen doen, daar besparen we niet echt op. Samen gaan eten in de betere zaken doen we ook weleens. Dat kost wel wat meer, maar dat is echt puur genieten voor ons.

Wat zou je doen als je de lotto won?

In de eerste plaats willen we het huis van onze dromen kopen of bouwen. Daarnaast zorgen dat er genoeg op het spaarboekje staat. En dan zouden we een deel uitgeven aan initiatieven die ons persoonlijk aanbelangen, zoals een instelling voor personen met een handicap. Dat heeft met onze achtergrond te maken. Mijn vriend heeft altijd mee geholpen in de zorg voor zijn grootouders, ik heb altijd mee gezorgd voor mijn vader, die fysiek gehandicapt is. Er zijn genoeg mensen die extra hulp kunnen gebruiken.

(sdc) 

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op! 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook