Beroepenfiches
Vorige

1 van 172

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet en verdient een Controlling & Reporting Specialist?

Het knelpuntberoep van boekhouder

Moeten er nog boekhouders zijn? Absoluut. De accountant/boekhouder is met ruime voorsprong de meest gevraagde groep binnen zowel de financiële functies als in de financiële sector. Boekhouder is vandaag ook een knelpuntberoep.

Voor de lijst met meest gezochte financiële functies enerzijds én de meest gevraagde jobs in de financiële sector (financiën en verzekeringen) vallen we terug op Jobat zelf. Binnen deze categorieën lijsten we de meest gepubliceerde jobs van de voorbije twaalf maanden op. De twee lijsten zijn indicatief, maar geven een goed beeld van wat er leeft op de jobmarkt.

Bij de financiële functies valt de koppositie van accounting op. Voor alle duidelijkheid: zowel boekhouders als accountants staan bedrijven bij met hun boekhouding en met het geven van zakelijk advies. Een accountant is daarnaast ook wettelijk bevoegd voor enkele extra (controle)taken, zoals het uitreiken van een verklaring rond financiële betrouwbaarheid bij de jaarrekening van vennootschappen.

Na de accountant volgt de controller als meest gevraagde financiële functie, gevolgd door administratie en financieel management. Functies rond financieel advies, kostprijsberekening en cash management halen de top tien van financiële functies net niet.

Ook IT-functies

Ook in de lijst van meest gevraagde jobs in de financiële sector (=sector van financiën en verzekeringen) staat accounting bovenaan, al is de voorsprong daar in verhouding iets kleiner. Zo duiken in die lijst typische sectorfuncties op zoals de commerciële bankmedewerker, de bankadviseur, de verzekeringsagent en de schadebeheerder verzekeringen.

In de financiële sector worden bijvoorbeeld ook flink wat IT-functies gevraagd. Maar omdat ze eerder versnipperd zijn (van ontwikkelaar en analist tot projectmanager en security-specialist) haalt IT daar de sector top tien niet.

Jobs met gevarendriehoek

Financiële beroepen staan overigens ook in de lijst van knelpuntberoepen van de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling). Zo is er een kwalitatief tekort aan boekhouders. Dat betekent dat er al te vaak te weinig vakbekwame-, ervaren- en/of boekhouders met noodzakelijke specifieke kennis beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Nog nijpender is de verwante job van ‘verantwoordelijke boekhoudkundige en financiële audit en controle’. Bij deze functie staat in de lijst van knelpuntberoepen bovendien de klassieke gevarendriehoek vermeld, wat betekent dat het om een zwaar knelpunt gaat.

Overigens zijn ook verzekeringsspecialisten knelpuntberoepen - en meer bepaald de beheerder verzekeringen en de verzekeringsadviseur. Voor deze laatste twee blijkt het tekort zowel kwalitatief als kwantitatief, wat dan weer wijst op (te) weinig uitstroom uit bepaalde studierichtingen. Ook de beheerder verzekeringen en de verzekeringsadviseur hebben intussen de gevarendriehoek van zwaar knelpunt achter zich.

Top 10 financiële functies

1. Accounting 59,9%
2. Controlling 11,2%
3. Administratie 9,4%
4. Financieel management 4,0%
5. Financiële analyse 4,0%
6. Dossierbeheer 3,2%
7. Audit 2,1%
8. Fiscaliteit 1,5%
9. Project management 1,5%
10. Consultancy 1,0%

Top 20 jobs in financiële sector

1. Accounting 43,4%
2. Administratief bediende 3,9%
3. Commercieel medewerker bank 3,7%
4. Controlling 3,5%
5. Adviseur bankproducten 2,9%
6. Administratie 2,8%
7. Dossierbeheerder verzekeringen 2,8%
8. Dossierbeheer financiën 2,6%
9. Customer service / verkoop 2,1%
10. Bankbediende 2,1%
11. Customer service 2,1%
12. Financiële analyse 1,9%
13. Management assistent / secretariaat 1,7%
14. Verzekeringsagent 1,6%
15. Financieel management 1,5%
16. Schadebeheerder verzekeringen 1,4%
17. Actuaris verzekeringen 1,1%
18. Fiscalist 1,0%
19. Bedrijfsjurist 1,0%
20. Vertegenwoordiger 0,9%

(William Visterin) - Bron: Jobat, 2020

11 februari 2020
  • Jobs voor boekhouder
Anderen bekeken ook