Evenwicht werk-privé Vorige

1 van 802

Volgende

Helft werknemers wil vroeger beginnen werken

Dat het gekende “9 to 5”-deuntje van Dolly Parton al een tijdje meedraait is algemeen geweten, maar nu blijkt ook uit officieel onderzoek dat het nummer toe is aan een update.

24 juli 2014

Delen

Vroege vogel

Uit een studie van consulent LogMeIn, dat maar liefst 1.500 Britse werknemers en bedrijfsleiders enquêteerde, blijkt dat meer dan 48% van de werknemers vroeger dan 9 uur ’s ochtends van start zouden willen gaan. Een vroegere start zou hun persoonlijke dagplanning immers ten goede komen.

Evolutie

Stephen Duignan, marketing manager bij LogMeIn, ziet een logische evolutie in de uitkomst van het onderzoek: “De traditionele werkdag van 9 uur in de ochtend tot 5 uur in de namiddag wordt steeds minder de norm. De betrokkenen geven er vaak de voorkeur aan om de werkdag vroeg te beginnen of specifieke locaties te kiezen om hun persoonlijke en professionele verplichtingen optimaal te kunnen combineren. Het onderzoek toonde aan dat meer dan de helft van de werknemers flexibele arbeidsvoorwaarden zou willen gebruiken om een beter evenwicht tussen werk en gezin te realiseren.” En inderdaad, slechts 34% zegt dat ze bij flexibele werkuren zouden vasthouden aan het traditionele werkschema.

Flexibel systeem

Maar vormt die mentaliteitsshift bij werknemers dan een obstakel voor werkgevers? “Ondernemingen hebben voldoende technologieën, zoals cloud-toepassingen, tot hun beschikking om werknemers ook binnen een flexibel systeem optimaal te laten functioneren,” vindt Duignan.

Het flexibel systeem wordt dan ook meer en meer en in verschillende vormen toegepast. Momenteel wordt zo’n flexibel systeem vooral gebruikt voor werknemers die op afstand willen werken (41%). Verder wordt die flexibiliteit ook gebruikt om de werktijd beter te verdelen, zodat een werkweek op een kleiner aantal dagen kan worden volbracht (29%). Zo comprimeren werknemers als het ware hun werkuren. Verder wordt het ook gebruikt om de persoonlijke agenda beter te volgen en om meer vrije tijd te creëren. 25% van de werknemers die het flexibel systeem gebruiken, doen dat dus om hun werk op een vlottere manier aan hun persoonlijk ritme te koppelen en voor zichzelf ademruimte te creëren.

Tijd dus om Dolly’s “9 to 5” in een remix te gooien en de 21ste eeuw in te loodsen.

(sjv) - Bron: HR Review / Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?