Loonindexering
Vorige

1 van 20

Volgende
Volgend artikel:

Zal jij in 2024 ook 4,9% meer verdienen?

Heeft iedereen recht op indexering?

recht op indexering
Alles hangt af van het paritair comité waar jouw werkgever onder valt. Om te weten of jouw loon geïndexeerd wordt, moet je dus eerst weten tot welk paritair comité je behoort. Binnen een bedrijf vallen arbeiders en bedienden vaak onder een ander paritair comité en kunnen dus andere regels gelden voor de loonindexering.

Elke Belgische onderneming uit de privésector behoort tot een paritair comité, bepaald door de activiteit van het bedrijf. Een bouwonderneming valt bijvoorbeeld onder PC 124. Maar zo eenvoudig is het niet altijd.

De indeling in paritair comités dateert van 1968 en is gebaseerd op de economie en de industrieën van toen. Ze is dus vaak achterhaald. Om zeker te zijn welk paritair comité van toepassing is, raadpleeg je best je loonfiche.

Wordt jouw loon geïndexeerd?

Als je het paritair comité kent, kan je de cao opzoeken waarin de sectorregels over loonindexering beschreven staan. In de cao van jouw paritair comité staan de sectorregels over loonindexering beschreven.

Het kan gelukkig ook simpeler. Surf naar de Jobat loonindexeringstool, vul je brutomaandloon in, selecteer het paritair comité waartoe je behoort en wij berekenen voor jou hoeveel (en wanneer) je meer (of minder?) zal verdienen als gevolg van een eventuele indexering.

BEREKEN: Hoeveel (en wanneer) wordt jouw loon geïndexeerd?

(dvh)

12 augustus 2021
Anderen bekeken ook