Het loon van... Vorige

1 van 640

Volgende

‘Friends’ blijft een onwaarschijnlijke geldmachine

Zoals Janice het zou zeggen, “Oh… My… God…” 15 jaar nadat de laatste aflevering van de Amerikaanse serie ‘Friends’ op televisie kwam, blijft ze een gigantisch succes…. voor de bankrekening van de zes acteurs.

31 juli 2019

Delen

Friends

10 jaar lang kwamen er nieuwe seizoenen op tv. Niet alleen is het een serie die wereldwijd gekend én geliefd is, het is ook een van de grootste successen uit de televisiegeschiedenis. Maar wist je dat vandaag de dag de acteurs nog steeds meer geld verdienen aan de serie dan in de beginjaren toen ze op de set stonden?

Iedereen gelijk, net zoals echte ‘Friends’

Op het moment dat de serie van start ging, kregen de 6 acteurs allemaal hetzelfde bedrag, namelijk 22.500 euro per aflevering. Vanaf het tweede seizoen, kregen Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry en David Schwimmer elk verschillende bedragen, gaande van 20.000 tot 40.000 dollar per aflevering.

Ross, oftewel David Schwimmer, vond dit oneerlijk en wilde niet dat de crew strubbelingen zou ondervinden. Ze waren immers echte vrienden en hij eiste dan ook dat iedereen opnieuw hetzelfde bedrag zou krijgen. In seizoen drie kregen ze bijgevolg allemaal 75.000 dollar per aflevering. In de loop van de verschillende seizoenen, bleef dit bedrag oplopen als gevolg van het grote succes. Uiteindelijk ontvingen de acteurs in seizoen zeven en acht elk een bedrag van 750.000 dollar per aflevering en zelfs 1 miljoen dollar per aflevering voor seizoen negen en tien.

Jaarlijks 20 miljoen dollar door heruitzendingen

In 2000 werden niet alleen de nieuwe afleveringen uitgezonden op tv, maar kwam er hier en daar ook een heruitzending op het scherm. Daarom besloot de cast een akkoord te sluiten, waardoor ze recht hebben op een percentage van alle opbrengsten die werden gemaakt door heruitzendingen van ‘Friends’.

Het resultaat is niet niks. Warner Bros, het productiehuis van ‘Friends’, ontvangt jaarlijks 1 miljard dollar aan auteursrechten voor heruitzendingen. Omdat de zes acteurs recht hebben op 2% van dit bedrag, krijgen zij ook nu nog altijd jaarlijks 20 miljoen dollar. Al dat geld, zonder er nog iets voor te moeten doen, dankzij een ruim publiek van trouwe fans. Dat kan tellen!

Zelfs Netflix plooit voor de ‘Friends’ fans

Nadat Netflix eind 2018 aankondigde dat ze ‘Friends’ niet meer in hun aanbod zouden opnemen, protesteerden vele fans. In het verleden eiste Warner Bros een som van 26,5 miljoen euro van Netflix om de serie te mogen vertonen. Om de serie in 2019 nog steeds te mogen uitzenden, eisten ze een bedrag van 88 miljoen euro. Dit vond Netflix er toch een beetje te veel aan…

Maar omdat de fans het maar niet opgaven, besloot Netflix toch toe te geven. Ze besloten te betalen voor de rechten zodat trouwe fans ‘Friends’ konden blijven bekijken op de streamingdienst. En dat allemaal, voor een serie die klein begon in 1994…

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?