Aangeboden door FPC Antwerpen

Forensisch Psychiatrische Centra: een team dat op één lijn staat

Annemie, Pieter, Laura en Kenny zetten zich elke dag in voor de patiënten van de twee forensisch psychiatrische centra van ons land: FPC Gent en FPC Antwerpen. Concreet staan ze in voor hun zorg en begeleiding. Veiligheid, opleidingsmogelijkheden, authenticiteit en heel sterk teamwork kenmerken de dagelijkse werking. “We kunnen altijd honderd procent rekenen op elkaar.”

Geïnterneerden hebben een misdrijf gepleegd, maar lijden aan een geestesstoornis waardoor ze niet in staat zijn om hun daden te controleren. De rechter kan een betrokkene interneren om hem de nodige zorg te bieden en de maatschappij te beschermen. Die zorg beoogt de maximaal haalbare vorm van maatschappelijke re-integratie. In FPC Gent en FPC Antwerpen krijgen geïnterneerden die nood hebben aan een hoog beveiligingsniveau zorg op maat. Het doel is het verkleinen van het risico op herval, zodat patiënten op een veilige en verantwoorde manier kunnen terugkeren naar de maatschappij, of naar een minder beveiligde omgeving.

Annemie Morbee, therapeutisch assistent in FPC Gent, kende het centrum niet tot ze naast iemand ging wonen die FPC Gent mee had opgebouwd. “Hij zei me: ‘Dat is iets voor u.’ En hij had gelijk”, lacht ze. Ze was opvoedster voor ze de overstap zette naar de re-integratieafdeling, de laatste afdeling voor de terugkeer naar de maatschappij. “Ik werk hier heel graag. Het is een enorme en tegelijk zeer boeiende uitdaging om het positieve van de patiënten terug naar boven te brengen.”

“Je werkt met en voor mensen die de maatschappij niet ziet”

Bij FPC Gent en FPC Antwerpen maak je deel uit van een multidisciplinair team met de doelstelling om re-integratie mogelijk te maken. “Ik wou patiënten ondersteunen, zodat ze weer uit de vergeetput raken”, zegt Pieter Cabanier, die onmiddellijk na zijn studies voor de opnameafdeling in FPC Antwerpen koos. “Als therapeutisch assistent oefen je met de patiënten wat ze tijdens de therapie leerden. Je versterkt de interactie bij patiënten met een persoonlijkheidsstoornis, of biedt ondersteuning op maat bij patiënten met een psychotische kwetsbaarheid of verstandelijke beperking. Dat gaat over daginvulling, maar ook over hoe we de afdeling vormgeven, bijvoorbeeld.”

“Je werkt met en voor mensen die de maatschappij niet ziet, ofwel snel in hokjes plaatst”, zegt Laura De Rycke, psychiatrisch verpleegkundige in FPC Gent. “Deze omgeving opent je blik. Je leert het volledige plaatje te bekijken.” Kenny Janssens, therapeutisch assistent in de resocialisatie-afdeling in FPC Antwerpen, vult aan: “Hier ga je echt samen aan de slag en zet je in op de persoonlijke groei, zodat de patiënten toch een mooi leven kunnen opbouwen na hun verblijf hier.”

Ook zin gekregen om je blik te verruimen dankzij een job bij FPC Antwerpen of FPC Gent? Ontdek hier alle openstaande vacatures!

 

Veiligheid absoluut voorop

“Nieuwe medewerkers krijgen bij de start een opleiding agressiehantering”, legt Laura uit. “Een opfrissing volgt halfjaarlijks. Je leert over de-escalerend werken en welke maatregelen je moet toepassen wanneer je de veiligheid voor jezelf, je team, de patiënt of de medepatiënten niet meer kan garanderen. Voor elke patiënt wordt multidisciplinair gekeken wat de best passende bejegening is.

Annemie gaat verder: “Je hebt ook een speciale telefoon bij met een alarmknop voor als je je onveilig voelt. Druk je die in, dan komen getrainde collega's ter plaatse de situatie mee inschatten. Ze ondersteunen je dan waar nodig. Zelfs als je je ongemakkelijk voelt door een bepaalde blik, mag je van dat systeem gebruikmaken. Er hangt daar nooit een oordeel aan vast.”

FPC Antwerpen en FPC Gent gaan mee in jouw interesses

De opleiding agressiehantering is verre van de enige opleiding die de behandelcentra aanbieden. “Er is een opleiding waarin je leert hoe je kan omgaan met bijvoorbeeld psychopathie, of hoe je goed observeert en rapporteert”, aldus Pieter. “Je verdiept je ook in milieutherapie en vroege signalen van ontsporing. Tijdens maandelijkse intervisiemomenten diepen we bepaalde onderwerpen verder uit.”

Annemie: “Het opleidingsbeleid is echt open. Als er iets is dat je interesseert, gaan FPC Antwerpen en FPC Gent daar heel vaak in mee.” Kenny’s team volgde bijvoorbeeld een opleiding over de rechten van geïnterneerden. “We kregen daar namelijk veel vragen over, en we gaan altijd op zoek naar welke opleiding ons kan helpen nog beter voor de patiënten te zorgen.”

Collega’s waar je op kan rekenen

De teams van beide behandelcentra dragen authenticiteit en teamwork hoog in het vaandel. “Je kan én moet hier echt jezelf zijn”, benadrukt Laura. “Dat in combinatie met het altijd honderd procent kunnen rekenen op elkaar, vind ik echt fijn.” Kenny voelt hetzelfde: “Er heerst hier een cultuur waarin je kan aangeven dat je een minder goede dag hebt. Ook die heel open communicatie maakt het werk voor mij heel aangenaam.”

Wil jij net als Annemie, Pieter, Laura en Kenny deel uitmaken van een team geëngageerde collega’s? Ontdek dan hier alle jobs bij FPC Antwerpen en FPC Gent.
    Voeg je CV toe
    Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

    Ontvang per mail jobs op maat

    Ontvang nieuwe 'FPC Antwerpen' jobs meteen in je mailbox.