Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 282

Volgende

Etiquette in het sollicitatiegesprek: 10 tips

Gonnie Klein Rouweler is de directeur van de International Butler Academy. Met haar etiquettetips kun jij ook je voordeel doen.
#

  1. Verzorg je uiterlijk en lichaamshygiëne. Zorg ervoor dat je kleren gestreken zijn, je schoenen gepoetst en dat je adem goed ruikt.
  2. Komt iemand je ophalen voor het gesprek, spring dan niet onmiddellijk omhoog. Wacht liever tot je wordt uitgenodigd. Je kan ook beter wachten met het geven van een hand tot de ander het initiatief neemt.
  3. Sta met je beide voeten op de grond, met je hoofd rechtop in een hoek van 90 graden.
  4. Kijk je interviewer steeds recht in de ogen, anders kom je onzeker over. Maar staren is dan ook weer niet nodig; daar wordt je gesprekspartner ongemakkelijk van. Heb je een gesprek met meer dan één werver, kijk dan alle gesprekspartners in evenredige mate aan.
  5. Als je een visitekaartje hebt, geef dat meteen af bij de introductie.
  6. Memoriseer de naam van de persoon aan wie je wordt voorgesteld.
  7. Til je stoel een klein beetje op als je gaat zitten of rechtstaat. Schuiven met je stoel is niet netjes.
  8. Ga helemaal tegen de rugleuning zitten. Blijf niet op het puntje van de stoel wiebelen. Hou je benen naast elkaar; ze over elkaar slaan is uit den boze. Je hoofd schuin houden geeft aan dat je luistert.
  9. Hou je handen open. Leg je armen losjes op je schoot of ontspannen op de leuning van je stoel. Ondersteun je woorden met handgebaren.
  10. Glimlach, ook als je moeilijke vragen krijgt voorgeschoteld.
 

9 augustus 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook