Ongewenst gedrag
Vorige

1 van 237

Volgende
Volgend artikel:

Niet-rokers krijgen 6 dagen extra vakantie

Een job zonder geweld: minder evident dan je dacht?

Een job zonder geweld
Klinkt een job zonder geweld als iets vanzelfsprekend? Think again. Uit onderzoek blijkt dat veel personeelsleden in openbare diensten – denk aan politie, buschauffeurs en gemeentepersoneel – hallucinant vaak met geweld in contact komen tijdens hun diensturen. Een verontrustend fenomeen dat dringend actie vraagt. Hou je vast, we zetten de cijfers even op een rijtje.

Het ACV Openbare Diensten publiceerde onlangs een zorgwekkend rapport waarin de cijfers boekdelen spreken. Ongeveer 72% van de 5.500 ondervraagden uit Franstalige en Nederlandstalige openbare diensten bleek al met verbale agressie te moeten omgaan op het werk, 28% was slachtoffer van de fysieke variant...

Het zijn percentages die schokken. Want als je op je werk al niet meer veilig bent, waarom zou je dan überhaupt nog gaan? En het wordt nog erger: van die 28% hield maar liefst 69% een fysiek letsel over aan het meegemaakte geweld. Geen wonder dat veel slachtoffers minder goed presteren, zich onveilig voelen op het werk én overwegen om van job te veranderen door zo’n ervaring.

Word jij afgeblaft op je werk? 1 op de 5 wél

Fysiek geweld: getuigenissen

Eén van die 28% die al met fysiek geweld te maken kreeg, is buschauffeur Mario Recule. Hij reed met zijn bus van Turnhout naar Antwerpen toen hij verrast werd door een aanval. Door het openstaande busraampje aan de chauffeurskant kreeg hij uit het niets een vuistslag op zijn kaak. De aanvaller in kwestie uitte daarop doodsbedreigingen die Mario tot op de dag van vandaag achtervolgen en waarvoor hij zelfs in behandeling is bij een psycholoog.

Mario is slechts één van de schrijnende getuigenissen uit de campagne van het ACV Openbare Diensten. Een moedige verklaring die broodnodig blijkt om de ernst van het probleem aan te kaarten. Dat vindt ook Ilse Heylen, CEO van de organisatie. Ze vindt dat werkgevers – waaronder de overheid – dringend moeten investeren in een betere opvolging door het parket, meer preventie en opvolging op de werkvloer én de aanwerving van voldoende personeel om de werkdruk te verlagen.

Voorkomen is in dit soort cases natuurlijk altijd beter dan genezen, maar ook in de opvolging moeten er dringend drastische actiepunten komen.

Extra: Herken jij deze 5 pestkoppen op het werk?

Onthutsend probleem

Regelmatig koppen kranten het zoveelste agressie-incident met personeel van de politie of het openbaar vervoer. Maar het probleem blijkt dus nóg veel groter dan gedacht. Om nog maar te zwijgen van alle slachtoffers die de moed niet vinden om hun verhaal te delen. Want slechts drie op de vier gevallen worden gemeld bij een leidinggevende.

Zit jij in een giftige werkomgeving? Herken de signalen!

De reden waarom sommige mensen terughoudend zijn om hulp te vragen? Omdat ze geen idee hebben waar ze het moeten melden binnen hun organisatie of omdat de opvolging te wensen overlaat en ze zich daardoor niet gehoord voelen. Het probleem moet dus bij de kern aangepakt worden als we die onmisbare schakels binnen onze belangrijke openbare ordendiensten aan boord willen houden. Wordt – hopelijk – positief vervolgd!

TEST: Hoe reageer jij wanneer je het volledig oneens bent met iemand?

(ZINNIG) - Bron: ACV

15 december 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook