Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 828

Volgende

De nieuwe man bestaat niet

26 juni 2013
Er werd lang verondersteld dat de ongelijke verdeling van de gezinsarbeid tussen mannen en vrouwen geleidelijk aan zou oplossen. De laatste jaren is men hiervan afgestapt. De verhoogde participatie van de vrouw op de arbeidsmarkt heeft niet automatisch geleid tot een betere arbeidsverdeling in het gezin.
Nieuwe man doet de afwas.

Volgens de tijdsonderzoeksgroep TOR (VUB) neemt de vrouw vandaag de dag nog steeds dubbel zoveel huishoudelijk werk en kinderzorg op zich. Ze besteedt dan ook minder tijd aan haar job. Als we zicht krijgen op de tijdsbesteding van een man of een vrouw, dan kunnen we met bijna 80 procent zekerheid het geslacht voorspellen. De tijdsbesteding in het huishouden speelt hierbij een cruciale rol.

Tijdsbeheer in het huishouden

De laatste twintig jaar is er op dit vlak weinig evolutie merkbaar en de gezinstaken zijn nog steeds sterk geslachtsspecifiek:

  • Vrouwen houden zich vaker bezig met routinematige en minder aangename taken, zoals wassen en strijken.
  • Mannen verrichten meer taken die enigszins als plezierig kunnen worden ervaren, zoals koken voor vrienden of tuinieren.

Tijdsbeheer kan beslist ook in het huishouden soelaas bieden. We kunnen ons bijvoorbeeld afvragen welke taken we eventueel kunnen uitbesteden. Is het nodig om zelf te strijken? Is het nodig ons huis zelf te poetsen? Hoewel dit de maatschappij veel geld kost, maakt het systeem van de dienstencheques het uitbesteden van zulke karweien financieel haalbaar.

(tc) – Bron: Time Management Company – Meer info: timemanagementcompany.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook