Sollicitatiekit
Vorige

1 van 6

Volgende
Volgend artikel:

In 4 stappen naar een perfect CV

De do’s en don’ts bij een open sollicitatie

Open sollicitatie man
Ben je op zoek naar je eerste job of een nieuwe stap in je carrière en heb je een bedrijf of organisatie op het oog waar je heel graag wilt werken? Als er geen vacature is die perfect bij je past, dan kun je ook een open sollicitatie sturen. Hoe pak je dat aan?

Met een open sollicitatie schrijf je geen brief specifiek voor een vacature die openstaat, maar neem je zelf contact op met een organisatie waar je graag wilt werken. Dat is vooral handig bij bedrijven die openstaande functies vaak intern invullen of wanneer vacatures alleen via via worden bekendgemaakt. Soms geven bedrijven op de jobpagina van hun website zelf al aan dat ze openstaan voor open sollicitaties. Dan is het zeker de moeite waard!

Ook wanneer het niet expliciet vermeld staat, kun je een bedrijf verrassen met een open sollicitatie. Hiermee laat je direct zien dat je assertief bent en weet wat je wilt: eigenschappen waar jouw toekomstige werkgever misschien precies naar op zoek is.

Het is van buitenaf nooit echt duidelijk wat er speelt binnen een organisatie. Toch verandert er bij ieder bedrijf wel eens iets in de personeelsbezetting. Genoeg kansen dus om via een open sollicitatie aan een job te komen.

Hoe pak je een open sollicitatie aan?

Een goede voorbereiding is essentieel. Bedenk alvast wat het bedrijf over jou wil weten en wat jij over jezelf kwijt wil.

Zet voor jezelf de antwoorden op enkele vragen op papier, zoals: waarom wil ik bij deze organisatie werken? Wat voor functie heb ik op het oog? Welke kwaliteiten, vaardigheden en werkervaring zijn van toegevoegde waarde voor het bedrijf? Begin pas daarna aan je open sollicitatiebrief. En houd rekening met de volgende do’s en don’ts van carrièreplatform CVster.nl…

Do: schrijf je brief in een passende schrijfstijl

Iedere organisatie heeft een eigen werkcultuur. Die cultuur kun je deels overbrengen in je sollicitatiebrief. Is het bijvoorbeeld een erg creatief bedrijf? Schrijf dan niet een al te formele, maar juist een creatieve sollicitatiebrief. Laat in je brief zien dat je inventief en origineel bent.

Heb je een specifieke functie op het oog? Probeer dan te achterhalen hoe deze functie wordt genoemd bij de organisatie waar je solliciteert. Een voorbeeld: het ene bedrijf noemt de functie office manager, terwijl een andere organisatie het heeft over een secretaresse.

CHECK: Voorbeeld van een goede motivatiebrief

Don’t: stuur geen te algemene brief

Bij het insturen van een open sollicitatie kan het lastig zijn om je brief goed specifiek te maken, zeker wanneer je niet precies weet welke functies er zijn die bij jou zouden passen.

Probeer desondanks te vermijden dat je brief te algemeen blijft. Ga dus niet alleen in op waarom je bij een organisatie zou willen werken, maar ook bijvoorbeeld op welke afdeling en wat jouw kwaliteiten zijn. Daarnaast is het onverstandig om eenzelfde open sollicitatie naar meerdere organisaties te sturen. Want: iedere organisatie is anders en zoekt ook andere medewerkers.

Lees ook: Zo schrijf je een overtuigende motivatiebrief (E-gids)

Do: achterhaal de juiste contactpersoon

Aan wie richt je jouw open sollicitatie? Eens je dit weet, kun je jouw sollicitatie persoonlijker maken. Dit vergroot de kans dat je sollicitatie serieus overwogen wordt. Vaak kun je dit opzoeken via LinkedIn of op de bedrijfswebsite. Wanneer er vacatures openstaan, is onderaan de vacaturetekst ook vaak een contactpersoon terug te vinden.

Heb je de juiste persoon achterhaald? Naast het versturen van je sollicitatiebrief zou je ook telefonisch contact kunnen opnemen. Wellicht kan diegene al wat vertellen over hoe ze omgaan met open sollicitaties of zelfs over een functie die binnenkort vrijkomt en past bij jouw kwaliteiten.

CHECK: Voorbeeld van een motivatiebrief bij een open sollicitatie

Don’t: wees niet opdringerig

Recruiters en HR-managers hebben tegenwoordig een druk bestaan. Het is niet ongewoon om honderd reacties te krijgen op een vacature. Verwacht daarom niet dat je op korte termijn een reactie ontvangt. Niet ieder bedrijf doet overigens iets met open sollicitaties, dus ga er ook niet vanuit dat je op iedere open sollicitatie een reactie ontvangt.

Heb je écht het idee dat je perfect past bij de organisatie waar je solliciteert? Bel dan niet direct de dag nadat je jouw sollicitatie hebt verstuurd, maar geef een organisatie de tijd om alles te bekijken. Een week later zou je als opvolging kunnen mailen of bellen.

Geen reactie op je sollicitatiebrief: wanneer neem je terug contact op?

Open sollicitatie: iets voor jou?

Is een open sollicitatie iets voor jou? Gebruik dan bovenstaande tips om je open sollicitatie goed aan te pakken. En wie weet werk jij binnenkort bij de organisatie waar je hebt gesolliciteerd in een functie die helemaal bij je past!

Op Jobat.be vind je alvast dagelijks duizenden jobs terug... Solliciteer vandaag nog!
Elke dag duizenden jobs op Jobat.be

(lvn) - Bron: Cvster.nl

8 september 2021
Anderen bekeken ook