Wees geen olifant, design je eigen job
We kennen allemaal wel iemand in onze kennissenkring: de vriend die klaagt over de werkdruk of de sfeer op het werk. En die toch op zijn plek blijft zitten...
Kamal Kharmach werd geboren in een gezin met zes kinderen dat het niet breed had. Aanvankelijk haalde hij belabberde punten op de middelbare school, maar dankzij het vertrouwen van enkele leerkrachten kreeg hij ook vertrouwen in zichzelf. De schoolresultaten werden beter, hij ging sociale economie studeren op de universiteit en werd er assistent. De carrièreswitch naar komiek was opmerkelijk. “Mijn vader vond het niet zo’n goed idee dat ik de unief verliet om als clown voor tv te gaan werken, zoals hij het omschreef. Ik zal die uitspraak nooit vergeten.”
Je hebt specialisten en generalisten, maar Kharmach combineert uiteenlopende specialisaties. Hij is stand-upcomedian én goed in cijfers. In de volkswijk waar hij opgroeide, vulde hij vroeger voor iedereen de belastingaangifte in. Terwijl zijn ouders indertijd geen bankoverschrijving konden uitvoeren. “Waar ik woonde, sprak men amper Nederlands. Terwijl ik als 11-jarige zelfs naar Kanaal Z keek.” Als docent komen die diverse specialisaties hem goed van pas. En geef toe: welke student wil nu geen bedrijfseconomie krijgen van een komiek?
Ervaring en bagage haalt Kharmach onder meer uit de donutketen die hij zelf oprichtte én verkocht. “Maar niet aan een internationale keten.” Stinkend rijk worden interesseert hem niet. Extravagant gedrag is hem vreemd. “Ik geloof ook niet in een leven waarin je constant bezig moet zijn met geld.” Maar als hij als ondernemer één ding wel heeft geleerd, dan is dat de waarde van dat geld. “Je mag als ondernemer nog zo goed geboerd hebben, als je cashflow opraakt, ben je niets meer.”
Afgeborsteld is Kharmach allesbehalve: flink wat overgewicht, een stoppelbaard en eerlijk in zijn analyses. “Cijfers zijn ook wat ze zijn: feitelijk en objectief”, klinkt het. Tegen een ondernemers-koppel dat tijdens het VRT-programma Andermans zaken zijn lonen niet in de boekhouding had opgenomen, zei hij ooit kort en krachtig: ‘jullie bedrijf is een lege doos’. Al kreeg hij het bedrijfje, net als met de meeste andere uit die tv-reeks, toch opnieuw op de rails.
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine - Informatiebronnen: VRT, Tijd, Gazet van Antwerpen
We kennen allemaal wel iemand in onze kennissenkring: de vriend die klaagt over de werkdruk of de sfeer op het werk. En die toch op zijn plek blijft zitten...
Voelt het aan alsof je ter plaatse blijft trappelen en niet meer kunt groeien in je job? Indien ja, dan is de kans groot dat je carrière op een plateau zit.
In hun boek ‘Riet breekt niet’ leren psychosociale preventieadviseurs Daisy Buttiens en Kirsten O je omgaan met stress.
Waar in België krijg je gemiddeld het hoogste loon naar werk? In Brussel, zo blijkt uit het Jobat Salariskompas. En hoe zit dat in Vlaanderen? Een overzicht…
Artificiële intelligentie duikt steeds vaker op bij rekrutering... Blijft menselijke input nog wel nodig in het wervingsproces?
Naar je werkgever stappen en om loonopslag vragen, is niet evident. Geen wonder dat 6 op de 10 Belgen het nog nooit heeft aangedurfd...
Staan er vandaag zo'n 1.500 vacatures open voor vrachtwagenchauffeurs, dan geven er minder dan 500 werkzoekenden aan dat ze geïnteresseerd zijn in de job...
Voor mensen zorgen was altijd Chichi’s droomjob. Tijdens haar studies ontdekte ze dat haar zorgzame kant vooral tot zijn recht komt in de thuisverpleging...