Gezondheid
Vorige

1 van 702

Volgende
Volgend artikel:

Hoe lang per dag werk jij achter een scherm?

De 11 grootste troeven van mensen met autisme op het werk

autisme op het werk
De Vlaamse Vereniging Autisme (VVA) moedigt onze samenleving aan om meer te doen met de kwaliteiten van mensen met autisme. Ze hebben het werkveld heel wat te bieden, dankzij professionele talenten als …
 1. Logisch denken en probleemanalyse
 2. Oog voor detail en nauwkeurigheid
 3. Concentratie
 4. Leergierigheid en een uitstekend geheugen
 5. Betrouwbaarheid en loyaliteit
 6. Specifieke vaktechnische vaardigheden en kennis
 7. Werkmotivatie
 8. Resultaatgerichtheid en verantwoordelijkheidszin
 9. Oprechtheid en eerlijkheid
 10. Routines en vasthoudendheid
 11. Creativiteit

Flink wat voordelen

“Veel volwassenen met autisme ontwikkelen strategieën om de moeilijkheden die ze ondervinden te camoufleren en compenseren”, vertelt Herbert Roeyers, hoogleraar klinische en gezondheidspsychologie aan de Universiteit Gent. “Het is voor buitenstaanders dan ook vaak moeilijk om aan hun gedrag nog te merken dat er autisme in het spel is. Pas in ongewone of complexe situaties kan plots duidelijk worden dat ze het moeilijk hebben. Zoals small talk met een onbekende klant, of een plotse verandering in het werkschema.”

Roeyers: "Voor een beter begrip is het heel belangrijk dat autisme niet alleen gedefinieerd wordt in termen van beperkingen en problemen. Want anders georganiseerde en functionerende hersenen hebben ook flink wat voordelen, zij het dat die variëren van individu tot individu, zoals dat ook bij mensen zonder autisme het geval is. Generaliseren is met andere woorden uit den boze: iedere persoon met autisme is uniek." 

"Doordat mensen met autisme beperkte en repetitieve interesse- en activiteitenpatronen hebben, kunnen ze zich bijvoorbeeld sterk in iets verdiepen en heel gefocust werken. Verder hebben ze doorgaans een uitzonderlijk waarnemingsvermogen en geheugen, merken ze snel detailfouten op en beschikken ze over sterke analytische denkcapaciteiten. Nog andere kwaliteiten zijn hun loyaliteit, hun onbevooroordeelde aanpak en hun creativiteit. Dit alles zorgt er niet alleen voor dat ze in bepaalde studierichtingen en opleidingsonderdelen écht uitblinken, maar ook dat ze voor sommige jobs meer geschikt zijn dan mensen zonder autisme."

10 nuttige communicatietips

Mensen met autisme zijn uiteraard volwaardige gesprekspartners, maar met een aantal zaken hou je toch beter rekening. Zo hebben ze het vaak moeilijk met het interpreteren van non-verbale signalen – intonatie- of volumeverandering in de stem, gezichtsexpressies en gebaren – en nemen ze beeldspraak heel vaak letterlijk. Deze tips kunnen daarom een handige leidraad vormen:

 1. Gebruik korte, directe en eenduidige zinnen.
 2. Herhaal gerust je zin als je dat nodig acht, het zal niet als beledigend worden ervaren.
 3. Verwoord de boodschap positief: vertel wat wél, niet wat niét gebeurt.
 4. Laat gerust wat stilte vallen tussen je zinnen en vragen. Dankzij die ademruimte zal je gesprekspartner de informatie vlot(ter) verwerken.
 5. Wees zo expliciet mogelijk in je tijdsaanduidingen: vermijd dus ‘zo meteen’ en ga voor ‘binnen vijf minuten’.
 6. Ondersteun de boodschap met visuele informatie.
 7. Stem je verbale en niet-verbale boodschap op elkaar af, zodat ze elkaar niet tegenspreken.
 8. Kies indien mogelijk een prikkelarme omgeving als ‘gespreksdecor’, zodat je gesprekspartner zich beter kan concentreren.
 9. Vermijd aanrakingen - mensen met autisme zijn vaak over- of ondergevoelig voor zintuiglijke prikkels.
 10. Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Maar dat geldt uiteraard voor iedereen.
EXTRA: Autisme op de werkvloer kan veel voordelen hebben

(rr) - Bron: De Andere K(r)ant, VVA - Meer info: www.autismevlaanderen.be

4 oktober 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook