Waarom zouden jongeren met een beperking niet kunnen of mogen werken?
Waarom zouden jongeren met een beperking niet kunnen of mogen werken? We ontkrachten de vooroordelen...
“Veel volwassenen met autisme ontwikkelen strategieën om de moeilijkheden die ze ondervinden te camoufleren en compenseren”, vertelt Herbert Roeyers, hoogleraar klinische en gezondheidspsychologie aan de Universiteit Gent. “Het is voor buitenstaanders dan ook vaak moeilijk om aan hun gedrag nog te merken dat er autisme in het spel is. Pas in ongewone of complexe situaties kan plots duidelijk worden dat ze het moeilijk hebben. Zoals small talk met een onbekende klant, of een plotse verandering in het werkschema.”
Roeyers: "Voor een beter begrip is het heel belangrijk dat autisme niet alleen gedefinieerd wordt in termen van beperkingen en problemen. Want anders georganiseerde en functionerende hersenen hebben ook flink wat voordelen, zij het dat die variëren van individu tot individu, zoals dat ook bij mensen zonder autisme het geval is. Generaliseren is met andere woorden uit den boze: iedere persoon met autisme is uniek."
"Doordat mensen met autisme beperkte en repetitieve interesse- en activiteitenpatronen hebben, kunnen ze zich bijvoorbeeld sterk in iets verdiepen en heel gefocust werken. Verder hebben ze doorgaans een uitzonderlijk waarnemingsvermogen en geheugen, merken ze snel detailfouten op en beschikken ze over sterke analytische denkcapaciteiten. Nog andere kwaliteiten zijn hun loyaliteit, hun onbevooroordeelde aanpak en hun creativiteit. Dit alles zorgt er niet alleen voor dat ze in bepaalde studierichtingen en opleidingsonderdelen écht uitblinken, maar ook dat ze voor sommige jobs meer geschikt zijn dan mensen zonder autisme."
Mensen met autisme zijn uiteraard volwaardige gesprekspartners, maar met een aantal zaken hou je toch beter rekening. Zo hebben ze het vaak moeilijk met het interpreteren van non-verbale signalen – intonatie- of volumeverandering in de stem, gezichtsexpressies en gebaren – en nemen ze beeldspraak heel vaak letterlijk. Deze tips kunnen daarom een handige leidraad vormen:
EXTRA: Autisme op de werkvloer kan veel voordelen hebben
(rr) - Bron: De Andere K(r)ant, VVA - Meer info: www.autismevlaanderen.be
4 oktober 2019Waarom zouden jongeren met een beperking niet kunnen of mogen werken? We ontkrachten de vooroordelen...
Onze samenleving denkt bij werknemers met een beperking vaak aan een lagere productiviteit en hoger ziekteverzuim. Maar net het tegendeel is waar.
Extroverte werknemers zijn roepers en hun introverte tegenhangers zijn asociaal. Dat zijn de mythes. Maar laat deze twee types samenwerken en de resultaten zijn beter.
Vele Vlaamse bedrijven bewijzen dat het mogelijk is om medewerkers met autisme te introduceren op de werkvloer. En dat heeft voordelen!
Schijnt er nog licht aan de horizon voor de introverte mens? Jazeker! Tenminste: als je je als introvert bewust bent van je eigen kwaliteiten en valkuilen.
Er is te weinig aandacht voor introverte werknemers en dat is niet alleen negatief voor het welzijn van de werknemers, maar ook voor de economie.
Introverte werknemers hebben een grote meerwaarde voor het bedrijf. Ze zijn goede leiders, verkopers die luisteren naar hun klanten, doelgericht …
Ook met autisme kan je een volwaardig jobtraject afleggen. Vallen en opstaan maken er weliswaar deel van uit, maar dat geeft de inspanning meer glans.
ICT-dienstverlener Smals werkt samen met Passwerk, een softwarebedrijf dat mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) opleidt tot softwaretesters.