Werken in het buitenland
Vorige

1 van 112

Volgende
Volgend artikel:

Wat is de beste bestemming voor expats?

"Buitenlandse ingenieurs staan te popelen om hier jobs in te vullen"

2 ingenieurs
Els van Holderbeke en Annick Truyens, de zaakvoerders van Elan Recruiting.
Morné is een Zuid-Afrikaan die nog maar pas in ons land is aangekomen. Hij heeft zijn hele hebben en houden achtergelaten om in Herk-de-Stad een vacature als ingenieur in te vullen. Hij reageerde op een advertentie van Elan Recruiting, een nieuw Limburgs bureau dat zich specifiek richt op de matchmaking tussen onze bedrijven en buitenlandse ingenieurs. “Een formule die goed werkt en voor alle partijen voordelen biedt”, zeggen Els van Holderbeke en Annick Truyens, de zaakvoerders van Elan Recruiting.

Annick en Els kennen elkaar uit hun studietijd. Ze zijn beide al vele jaren actief in de HR-sector en hebben na het vaststellen van een actueel probleem beslist om samen een nieuwe zaak op te starten. “Mijn man runt een studiebureau dat al een hele tijd kampte met langdurig openstaande vacatures voor ingenieurs”, vertelt Annick Truyens.

“Ik wist natuurlijk wel dat er overal een grote nood is aan technisch talent, maar een korte rondvraag bij bedrijven in Limburg leerde dat de vraag naar ingenieurs gigantisch en structureel problematisch is. Door erover te praten met Els zijn we tot de conclusie gekomen dat de oplossing ligt in de rekrutering van buitenlands talent.”

Grote interesse

“In landen als Portugal, Spanje of Griekenland, maar ook buiten Europa, zijn er heel veel vakbekwame ingenieurs die na jaren van hard studeren, geen goede job kunnen vinden”, vult Els van Holderbeke aan. “Ze gaan in eigen streek aan de slag voor een loon van zo’n 1.000 euro per maand, wat gezien de stijgende levensbehoefte daar, niet in verhouding tot hun kennis is. Vandaar dat ze uitkijken naar jobs in het buitenland, waar ze wel een mooie carrière en toekomst kunnen opbouwen.”

“De interesse om naar België te komen, is heel groot. Ze zijn bereid om alles in hun thuisland achter te laten. Qua persoonlijkheid zijn het mensen die erg gemotiveerd zijn en veel doorzettingsvermogen tonen. Ze willen zich heel graag aanpassen aan onze cultuur, manier van werken en wonen. Ze beseffen dat ze de taal moeten leren en zich ook inhoudelijk moeten bijscholen om aan de specifieke noden van onze bedrijven te voldoen. Tel dat allemaal samen, en je hebt profielen die je in België maar heel moeilijk zult vinden.”

Leg de behoefte van onze bedrijven samen met de goesting van de buitenlandse ingenieurs om hier te werken, en je krijgt de perfecte match. Heel concreet gaat Elan Recruiting (de naam Elan komt van Els en Annick, en heeft dus geen banden met het gelijknamige vertaalbureau uit Heusden-Zolder) aan het werk op twee fronten. “In de eerste plaats verzamelen we de vacatures bij bedrijven die nood hebben aan sterke ingenieursprofielen”, stelt het duo. “Daarvoor maken we gebruik van ons netwerk en ondernemen we acties om onze dienstverlening bekend te maken. Vervolgens verspreiden we de openstaande jobs bij onze partners in het buitenland, zoals universiteiten, lokale arbeidsmarkt-bemiddelaars en jobplatformen.”

“Uiteraard kondigen we de vacatures ook aan op onze eigen website en bij Eures, het internationale initiatief van de VDAB. Via al deze kanalen komt de instroom goed op gang. We zijn zelfs verrast door de grote belangstelling van sterke profielen die zich in België willen komen vestigen.”

Huisvesting

Als er zich een aantal interessante kandidaten voor de vacature melden, gaat het selectieproces van start. “Via Skype-gesprekken achterhalen we of er een match met onze opdrachtgevers mogelijk is”, legt Els van Holderbeke uit. “Is dat het geval, komt het tot een overeenkomst en worden alle procedures in gang gezet.” Elan begeleidt de kandidaten en de werkgevers doorheen het hele traject. “Voor mensen die van buiten de EU komen, kunnen de administratieve formaliteiten een aantal maanden in beslag nemen”, weet Annick Truyens.

“In tussentijd helpen we de nieuwkomers alvast met het aanleren van de taal en zich - waar nodig - bij te scholen in de specialisatie van het bedrijf waar ze gaan terechtkomen. Eens de kandidaat in België is gearriveerd, zetten we hem op weg naar de geschikte huisvesting, bijkomende taalcursussen, ontspanningsmogelijkheden, enzovoort. We verwijzen ook door naar het Huis van de Inburgering, waar alle informatie beschikbaar is. Uiteraard houden we ook met de werkgever contact om na drie en zes maanden te polsen hoe het gaat en bij te sturen waar nodig. Moest er ondanks alle inspanningen toch geen klik zijn tussen beide partijen, zoeken we een andere werkgever voor onze buitenlandse ingenieur en gaan we voor het bedrijf een ander talent rekruteren. De vijver waar we uit kunnen putten, is groot genoeg.”

(Kurt Meers)

29 november 2019
Anderen bekeken ook