bpost wil verbinden, vandaag meer dan ooit
Kaartjes, brieven of pakjes naar elkaar sturen in coronatijd mag gelukkig nog. Deze collega’s van bpost zorgen ervoor dat alles op zijn bestemming raakt!
Diversiteit is een realiteit, inclusie is een keuze. “Alles begint bij respect”, zegt Bernard Vanneste, diversiteits- en inclusiemanager van bpost, over die stelling. “Met 112 verschillende nationaliteiten van alle leeftijden, genders, geaardheid, religie en met of zonder beperking, kun je niet zonder. We willen een werkvloer waar plaats is voor iedereen.”
Belangrijk daarbij is inclusief leiderschap dat goed samenwerken vooropstelt. “We geven het eerstelijnsmanagement op onze lokale sites daar een opleiding over”, zegt Bernard Vanneste. “Hoe stuur je diverse teams aan? Hoe herken je vooroordelen of reageer je op ongewenst gedrag?”
Ambassadeurs diversiteit helpen om over de inclusieve bedrijfscultuur te sensibiliseren. “Die ambassadeurs vinden we heel vlot”, zegt Bernard Vanneste. “De vibe rond het ambassadorship zit goed. Een interview voor het bedrijfsmagazine ziet iedereen zitten. We brengen alleen jouw verhaal, we vragen bijvoorbeeld niet dat je zelf actief berichten post of bemiddelt.”
Corona zette de business op scherp en dan is het niet eenvoudig om diversiteit op de agenda te houden. Gelukkig is het management overtuigd van het nut. Er is ruimte voor een onderzoek in samenwerking met UGent naar manieren om de interculturele cohesie op de werkvloer te vergroten. “Daar komt ook een tool uit voort om onze waarden en attitudes te vertalen naar de werkvloer. Uit onze lokale testprojecten halen we oplossingen die voor het hele bedrijf kunnen werken.”
Ook externe expertise vindt de diversiteitsmanager nuttig. “Het centrum voor gelijke kansen Unia is een bron van knowhow voor analyse en opleiding. We schakelen communicatiebureau Allyens in voor inclusieve communicatie en omdat we het Brusselse label voor diversiteit willen behalen met ons diversiteitsplan, is arbeidsbemiddelaar Actiris een ideaal klankbord.”
Maar hoe vertaal je het diversiteitsbeleid naar well-being? “Zit je goed in je vel in een omgeving waar je jezelf mag zijn, dan presteer je ook beter”, benadrukt Bernard Vanneste.
“De voorbije twee jaar hebben we sterk geïnvesteerd in de samenwerking tussen verschillende culturen. Sinds jaren is gender een aandachtspunt en we focussen nu ook op etnic diversity op managementniveau en LGBTI. We plannen dit jaar ook nog een grote communicatiecampagne over respect: van senior management naar people management en van daaruit naar iedereen bij bpost.”
(Wieland De Hoon) – Bron: Go for happy! Magazine
24 juni 2021Kaartjes, brieven of pakjes naar elkaar sturen in coronatijd mag gelukkig nog. Deze collega’s van bpost zorgen ervoor dat alles op zijn bestemming raakt!
De coronacrisis heeft een grote impact op ons werk en welzijn. In het postcoronatijdperk staan deze vijf basics centraal.
Naiji en Sameh uit Leuven zijn afkomstig uit Palestina. De ene werkt bij vzw DiversLeuven, de andere wil zo snel mogelijk aan de slag.
De afgelopen tien jaar heeft bpost zwaar getimmerd aan de modernisering van het bedrijf. Alleen werden die inspanningen en resultaten niet voldoende opgemerkt.
Mensen blijven volharden in racisme. Ook op de werkvloer. Hoe ga je daar als slachtoffer of collega best mee om?
Terwijl er in coronatijden wordt geroepen om zoveel mogelijk ‘in uw kot te blijven’, begeeft Niels Willems (30) zich elke dag op straat.
In ons land verdienen vrouwen zowat 15% minder dan mannen. Hoe langer de loopbaan, hoe groter het loonverschil. Al is er ook goed nieuws.
Corona heeft bedrijven doen nadenken over hun kantoorgebouw. Die zijn vaak hipper of luxueuzer dan ooit tevoren.
Zelf je verlof kiezen, je werkplanning zelf invullen, geen baas meer die je komt storen, … Voor heel wat werknemers lijkt een carrière als freelancer een droom.