Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 212

Volgende
Volgend artikel:

Je batterijen opladen zonder vakantie: 3 tips

Bijna helft Vlamingen neemt werk mee op vakantie

Net geen 1 op de 2 werknemers (45%) blijft tijdens zijn of haar vakantie bereikbaar voor werkzaken. Ze doen dit onder meer door hun werkmails te checken (28%) en/of door werktelefoontjes te beantwoorden (23%). Dit blijkt uit een onderzoek van Protime, een specialist in onder meer tijdregistratie en werkplanning, bij meer dan 1.000 werkende Vlamingen.

Vertrek je binnekort met vakantie? Dan worstel je misschien ook wel met het volgende dilemma: bereikbaar blijven voor werkzaken of niet? Meer dan de helft van de Vlamingen (55%) kiest ervoor om tijdens hun verlofperiode volledig offline te gaan en de batterijen opnieuw op te laden.

Ik ga met vakantie en neem mee… mijn smartphone en laptop

1 op de 10 Vlaamse werknemers blijft tijdens zijn of haar vakantie de hele tijd bereikbaar voor werktelefoontjes. 13% kiest ervoor om enkel de meest dringende oproepen te beantwoorden.

Ook werkmails laten meer dan een kwart van de respondenten (28%) niet los tijdens de vakantieperiode: 8% van de werknemers beantwoordt iedere werkmail en nog eens 13% beantwoordt enkel de mails als de situatie daarom vraagt. Bij 7% blijft het bij het checken van mails.

“Het werk tijdens je vakantie loslaten is niet altijd gemakkelijk. Toch is het belangrijk om je in deze periode volledig los te koppelen van het werk en alle werkstress van je af te schudden”, adviseert Peter s’Jongers, CEO van Protime. “De oplossing voor een ongestoorde vakantie: je collega’s inschakelen en de juiste softwaretools.”

Offline buiten de werktijd

Niet alleen tijdens hun vakantie, maar ook na hun werktijd blijven heel wat werknemers (45%) bereikbaar voor werkzaken. Bijna 3 op de 10 respondenten (28%) kiest hier zelf voor, maar voor 17% is dit onder (lichte) dwang. Hun werkgever gaat ervan uit dat ze ook na hun werk beschikbaar blijven.

Bij 11% van de respondenten verwacht de werkgever dat ze net volledig ‘offline’ gaan na het werk. De overige 44% kiest er dan weer zelf voor om in hun vrije tijd volledig los te komen van hun werk.

vakantie op het strand

8 tips om ten volle van je vakantie te genieten

“Vakantie is goed voor je. Onderzoek toont aan dat wie jaarlijks op vakantie gaat, tot 32% minder kans heeft op hart-en vaatziekten maar ook de kans op een depressie ligt lager”, weet Lode Godderis, directeur van de dienst Kennis, Research en Informatie van IDEWE. “Daarnaast komt vakantie je relatie ten goede door de betere werk-privébalans én heeft het een positief effect op jouw productiviteit met een verhoogde concentratie en motivatie.”

Daarom volgende tips om volop van je vakantie te genieten…

  1. Hou je werkagenda vrij in de periode net voor je vakantie. Zo heb je tijd om je lopende projecten af te werken.

  2. Ga voor een vakantieperiode van minstens drie weken. Je hebt al een week nodig om alles los te laten, waarna je je volledig kan ontspannen. Wie slechts twee weken vakantie inplant, denkt in de laatste week ongetwijfeld al aan de terugkeer.

  3. Kondig vooraf aan dat je op vakantie gaat.

  4. Maak afspraken met je collega’s en leidinggevende over je beschikbaarheid tijdens jouw vakantie. Zo vermijd je een overvolle mailbox bij je terugkeer.

  5. Beweeg! De vakantie is het ideale moment om een nieuwe sportactiviteit uit te proberen. Heel wat werkende mensen bewegen tijdens het werkjaar namelijk veel te weinig.

  6. Deconnecteer! Stop met werken tijdens je vakantie. Als dit echt niet kan, check je best maximum één uur per dag je mails. Kies hiervoor een vast tijdstip zodat je het werk nadien weer kan loslaten.

  7. Neem een werkschrift mee op vakantie voor als je plots aan iets denkt. Zo kan je er na je vakantie op terugvallen. Op die manier schrijf je het werk even van je af, en ga je er niet over piekeren ("Ik mag dat zeker niet vergeten.").

  8. Ontspan je ook in de dagen net voor je vakantie. Bouw niet alle spanning op en verwacht er ook niet te veel van: het kan niet allemáál gebeuren op vakantie. Merk je dat je toch te veel verwacht van een verlofperiode, plan dan achteraf rustmomenten tijdens het jaar in.

(es)

25 juni 2019
Anderen bekeken ook