Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 508

Volgende
Volgend artikel:

Buschauffeur en teamcoach bij De Lijn: veel afwisseling en altijd onder de mensen

Bij Brusselse werkgevers is flexibiliteit troef

WerkeninBrusselRondeTafel4
Doet een job in Brussel je denken aan veel verloren uren in de auto of op de trein? Think again! Flexibele uren, telewerken en een goed uitgebouwd openbaar vervoer maken werken in Brussel perfect combineerbaar met een druk privéleven. Qua work-lifebalance zit het dus wel goed bij de deelnemers aan ons rondetafelgesprek over Werken in Brussel.

Ook al zijn ze allemaal verliefd op Brussel, sommige jonge talenten rond de tafel wonen ergens anders. Het feit dat ze niet elke dag op kantoor moeten zijn, maakt voor hen een groot verschil. Na de covidjaren hebben hun werkgevers allemaal een goed uitgewerkt telewerkbeleid. “Wij kunnen 50% van thuis uit werken, over twee weken gespreid”, vertelt Eva Crick (AlphaCredit). “In ons team kozen we samen twee vaste kantoordagen, de derde dag is flexibel. Flextime is ook een fijne extra. Dat is extralegaal verlof opneembaar in uren, ideaal als je bijvoorbeeld vroeger weg moet voor een privéafspraak. Ten slotte wordt het recht op deconnectie gerespecteerd. Wie de laptop dichtgeklapt laat buiten de kantooruren, kan dat gerust.”

Veel vrijheid

“Een gezonde work-lifebalance is voor mij erg belangrijk”, zegt Charlot Simoens (GGC). “Ik heb wel eens de neiging om over mijn limieten te gaan. Dan is het heel fijn dat je werkgever daar oog voor heeft. De GGC is geen grote organisatie en wij staan dicht bij onze leidinggevenden. Er gaat veel aandacht naar onze persoonlijke situatie. Bij ons krijg je veel vrijheid in het bepalen van je werkuren, zolang het werk maar klaar is. Ook mooi meegenomen zijn onze 40 vakantiedagen en de  dienstvrijstellingen om bloed en plasma te doneren, of om op reis te gaan met zieken en personen met een handicap. De flexibiliteit zorgt ervoor dat wij ons kunnen engageren voor maatschappelijke doelen.”

Louis Vriamont (KBC Brussels) woont in Brussel, Jenti Verbeke (MIVB) komt van verder weg. Maar beiden genieten van de twee dagen telewerk die ze elke week hebben. Wat ook voor allebei geldt, is dat ze veel flexibiliteit krijgen bij de invulling van hun werkweek. “Werk ik wat meer uren, dan kan ik die compenseren in de vorm van vakantie of door eens wat vroeger te stoppen”, vertelt Louis. “Overleggen met klanten kan ik online van thuis uit. Al staan we erop om een eerste contact altijd face to face te organiseren. En ook de klanten zelf willen na corona weer echt menselijk contact.” Jenti is vaak te vinden op het MIVB-net. “Ik maak dan foto’s en video’s, of doe interviews voor onze sociale media. Hoe en wanneer ik dat doe, daarin ben ik heel vrij. Dat heb je niet in elk bedrijf.”

Ga jij binnenkort aan de slag in onze hoofdstad? Ontdek alles over werken in Brussel via Jobat.be

Onderling afspraken maken

Telewerken kent de laatste jaren een echte doorbraak, en dat uit zich soms in verrassende toepassingen. “Wist je dat rechters ook digitaal kunnen zetelen?”, vraagt Charlotte Merckaert (FOD Justitie). “We proberen dat wel te beperken, maar de apparatuur is aanwezig voor het geval het nodig is. Verder kunnen ook wij twee dagen per week telewerken, maar ik heb mijn dossiers graag op papier. Daarom vind je me geregeld op de rechtbank. Mijn collega’s op de griffie moeten ervoor zorgen dat er altijd voldoende medewerkers aanwezig zijn. Maar dat lukt, er is een grote openheid om onderlinge afspraken te maken.”

Telewerk hoeft niet per se te betekenen dat je thuiswerkt. De FOD Financiën heeft ook satellietkantoren waar de medewerkers terechtkunnen. “Handig voor wie zo’n kantoor in de buurt heeft”, weet Ellen Decoster. “De teams bepalen zelf wanneer ze met z’n allen naar kantoor komen. En voor iedereen geldt: we werken naar de realisatie van onze doelstellingen, niet volgens een strikte tijdsregistratie.”

In heel wat jobs is thuiswerk simpelweg onmogelijk. Denk maar aan leerkrachten. “Het afstandsonderwijs is zo goed als verdwenen na corona”, zegt Steven Vervoort (VGC). “Da’s logisch: onze leerkrachten hebben dan ook een contactjob.” Ook voor de technici van Sibelga is thuiswerken niet mogelijk. “Maar er gaat wel veel aandacht naar een gezonde work-lifebalance”, vertelt Justine Aerts. “Als hun werkdag voorbij is, worden ze niet meer opgebeld. En nodigen we hen uit voor een intern rekruteringsgesprek, dan gaat dat door tijdens de werkuren.”

Sterk openbaar vervoer

“Het openbaar vervoer is het paradepaardje van Brussel”, vindt Steven Vervoort (VGC). “Het aanbod is echt wel ongeëvenaard. En we spelen daarop in. Elk jaar creëren we 1000 nieuwe plaatsen in het Brusselse onderwijs. Waar mogelijk doen we dat op knooppunten van openbaar vervoer.” Het degelijke openbaar vervoer in de hoofdstad zorgt er ook voor dat de meeste deelnemers aan ons gesprek het gebruiken om naar het werk gaan. Louis Vriamont (KBC Brussels) kiest dan weer voor de fiets in Brussel.

Bij AlphaCredit worden medewerkers gestimuleerd om het openbaar vervoer of de fiets te gebruiken, getuigt Eva Crick. “Ons flex income plan kunnen we onder meer gebruiken voor mobiliteit. Je kan het bijvoorbeeld investeren in een treinabonnement in eerste klasse, parking aan een station of fietsleasing. Dit sluit mooi aan bij onze ligging aan Brussel-Centraal, we zijn dus vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.”

Charlot Simoens ervaart bij de GGC een gelijkaardig verhaal. “Abonnementen op alle vormen van openbaar vervoer worden terugbetaald. Zo ga je dat ook in je privéleven sneller gebruiken. En de ligging van ons kantoor aan de Belliardstraat is prima, met alle vormen van openbaar vervoer in de buurt.”

Ondersteuning bieden veel werkgevers verder ook in de vorm van een thuiswerkvergoeding. En bij het begin van de coronacrisis werden Charlot Simoens (GGC) en haar collega’s voorzien van degelijk materiaal om van thuis uit te werken.

Op slag verliefd

Eens je van Brussel geproefd hebt, is de kans groot dat je de smaak te pakken hebt. “Ik wil graag de clichés over Brussel ontkrachten”, zegt Steven Vervoort (VGC). “Natuurlijk zijn er problemen zoals in elke grote stad, en daar moet je niet blind voor zijn. Maar evenmin moet je blind zijn voor de vele mooie dingen die Brussel te bieden heeft.”

Voor Ellen Decoster (FOD Financiën) was Brussel een coup de foudre: “Ik kom uit een klein dorpje en toen ik hier kwam wonen, ging er een wereld voor me open. Ik was op slag verliefd.&rdquo

Om deze reeks over werken in Brussel af te sluiten, lijsten we graag nog een paar van die mooie kanten van onze hoofdstad op. Deze tips komen van de deelnemers aan ons rondetafelgesprek, stuk voor stuk jonge talenten die van Brussel houden, voor en na de werkuren.

7 redenen om van Brussel te houden:

  1. De vele leuke bars en de lekkere restaurants
  2. De nabijheid van winkels, vaak met ruime openingsuren
  3. Het internationale karakter van Brussel, de enige echte grootstad van het land
  4. De diversiteit van de bevolking
  5. De aangename woonbuurten
  6. De afwisseling tussen de verschillende gemeenten: Brussel-stad, Molenbeek, Schaarbeek, Sint-Gillis, Oudergem, …
  7. De nabijheid van het Zoniënwoud, dé groene long van Brussel

Ontdek alle verhalen over werken in Brussel op Jobat.be

25 oktober 2023
Anderen bekeken ook