Terug naar overzicht
Vorige

12 van 103

Volgende
Volgend artikel:

Expediteur

Wat doet en verdient een orthopedagoog?

Orthopedagogen begeleiden en ondersteunen kinderen, jongeren en volwassenen met gedrags- en leerstoornissen. Welke opleiding moeten zij volgen? Welke vaardigheden zijn in dit beroep essentieel? Hoe en waarin kunnen zij zich specialiseren? Welk loon en extralegale voordelen verdienen zij? Een overzicht...
Het beroep van orthopedagoog

Wat doet
een orthopedagoog?

Een orthopedagoog richt zich op de begeleiding en behandeling van mensen met ontwikkelings-, leer- en gedragsproblemen. Dit kunnen kinderen, jongeren of volwassenen zijn. Ze werken in diverse settings zoals scholen, instellingen voor jeugdhulp, ziekenhuizen, en/of privépraktijken.

Orthopedagogen stellen diagnoses, ontwikkelen behandelplannen en werken nauw samen met ouders, leerkrachten en andere zorgverleners om de best mogelijke ondersteuning te bieden. Hun doel is om de levenskwaliteit van hun cliënten te verbeteren door middel van gerichte interventies en begeleiding. Ze onderzoeken de oorzaken van de problemen en begeleiden kinderen, jongeren en/of hun ouders bij het vinden van oplossingen.

Hun takenpakket kan onderverdeeld worden in:

 • Onderzoek: hij/zij voert gesprekken met het kind, de ouders en/of leerkrachten om de leer- en opvoedingsproblemen in kaart te brengen. Hij/zij neemt tests af om de intelligentie, leerprestaties, persoonlijkheid en eventuele stoornissen van de patiënt te meten. Vervolgens analyseert hij/zij de verzamelde informatie en stelt een diagnose.

 • Begeleiding: op basis van de diagnose wordt een begeleidingsplan opgesteld. Dit kan bestaan uit individuele begeleiding van het kind, begeleiding van de ouders, of een combinatie van beide. Het kind wordt geholpen bij het ontwikkelen van vaardigheden om met de leer- en opvoedingsproblemen om te gaan, terwijl hij/zij de ouders bijstaat in het opvoeden van hun kind op basis van informatie en advies.

 • Advies: aan scholen en andere instanties over hoe ze kinderen met leer- en opvoedingsproblemen kunnen ondersteunen. Aldus draagt hij/zij bij aan de ontwikkeling van preventieprogramma's om leer- en opvoedingsproblemen te voorkomen.

Orthopedagogen kunnen ook specifieke behandelingen of trainingen voor volwassenen uitwerken op het gebied van traumabehandeling of het verbeteren van hun breinfunctioneren, alsook behandeling en diagnostiek voorzien aan volwassenen met een (lichte) verstandelijke beperking bij uiteenlopende problemen.

Op zoek naar een job als orthopedagoog? Check de openstaande vacatures en... go for happy!
#

Wat moet een orthopedagoog
gestudeerd hebben?

Om orthopedagoog te worden, moet je een academische opleiding volgen. In België begint dit meestal met een bachelor in de pedagogische wetenschappen of de psychologie, gevolgd door een master in de orthopedagogiek.

De KU Leuven, UGent en UAntwerpen bieden gerenommeerde programma's aan in dit vakgebied. Deze opleidingen combineren theoretische kennis met praktische stages om studenten voor te bereiden op het werkveld en duren globaal gezien 5 jaar.

illustration-books

Hoe word je
een orthopedagoog?

Alvorens als orthopedagoog aan de slag te gaan, is het vaak nuttig om eerst ervaring op te doen in aanverwante functies zoals leerkracht, begeleider in de jeugdhulpverlening of assistent in een pedagogische setting. Deze ervaring helpt om een diepgaand begrip van de praktische uitdagingen en vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor een succesvolle carrière als orthopedagoog.

Wie als klinisch orthopedagoog aan de slag wil, moet eerst erkend worden. Die erkenning bekom je pas na aflevering van een visum (door de FOD Volksgezondheid) en een officiële erkenning (door de Gemeenschappen), en na het afronden van een professionele stage in een erkende stagedienst onder leiding van een erkend stagemeester.


Upload je cv en ontvang jobaanbiedingen op jouw maat
illustration

57 vacatures beschikbaar voor orthopedagoog

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een orthopedagoog hebben?

Als orthopedagoog moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Orthopedagogen moeten effectief kunnen communiceren met cliënten, hun families en andere zorgverleners. Dit omvat zowel verbale als schriftelijke communicatie.
De orthopedagoog moet goed kunnen observeren om de leer-, gedrags- en opvoedingsproblemen volledig in kaart te brengen.
Het vermogen om zich in te leven in de situatie van de cliënt is essentieel voor het opbouwen van vertrouwen en het effectief ondersteunen van hun behoeften.
Het nauwkeurig kunnen analyseren van gedragsproblemen en leerstoornissen is cruciaal voor het stellen van de juiste diagnose en het ontwikkelen van effectieve behandelplannen.
Orthopedagogen moeten creatieve en effectieve oplossingen kunnen bedenken voor de complexe problemen waar hun cliënten mee te maken hebben.
Werken met mensen met gedrags- en leerstoornissen kan uitdagend zijn. Geduld en doorzettingsvermogen zijn daarom belangrijke eigenschappen.
De orthopedagoog kan te maken krijgen met lastige situaties en moet hier goed mee om kunnen gaan.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van orthopedagoog?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een orthopedagoog. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als orthopedagoog verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een orthopedagoog?

Het salaris van een orthopedagoog varieert afhankelijk van ervaring, werkplek en specialisatie. Gemiddeld ligt het bruto maandsalaris tussen 2.500 euro en 3.500 euro voor beginnende orthopedagogen. Met meer ervaring kan dit oplopen tot gemiddeld 3.850 euro, of meer.

Orthopedagogen met specifieke specialisaties, zoals in gedragsstoornissen of leer- & gedragsinterventies, kunnen een gemiddeld bruto maandloon tot 4.125 euro verdienen. Zij met expertise in autismespectrumstoornissen (ASS) of klinische orthopedagogiek zien veelal een salaris tot 4.500 euro op hun loonbrief staan. Ook specialisten in onderzoek en academische orthopedagogiek kunnen zoveel verdienen.

Extra

Naast hun basissalaris kunnen orthopedagogen in België vaak ook rekenen op diverse extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, ecocheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering (die fungeert als een aanvullend pensioenplan), vakantiegeld, een eindejaarspremie en een mobiliteitsvergoeding of bedrijfswagen, handig voor huisbezoeken of werken op verschillende locaties.

Veel werkgevers bieden eveneens een opleidingsbudget aan om de professionele ontwikkeling van orthopedagogen te ondersteunen via bijscholing, workshops, congressen en andere opleidingsinitiatieven die relevant zijn voor hun vakgebied.

Met de toename van thuiswerk is ook een thuiswerkvergoeding tenslotte steeds gebruikelijker geworden.

Krijg jij je verdiende loon en extralegale voordelen? Vergelijk met andere, gelijkaardige profielen...
Gemiddelde brutosalaris van een orthopedagoog
3.200 /maand
Minimum €2.500
Maximum €4.500
Mogelijke extralegale voordelen:
 • Maaltijdcheques
 • Ecocheques
 • Hospitalisatieverzekering
 • Groepsverzekering
 • Aanvullend pensioen
 • Vakantiegeld
 • Eindejaarspremie
 • mobiliteitsbudget
 • Bedrijfswagen
 • Thuiswerk