AZ Zeno: werken in een hypermodern ziekenhuis

Volgens AZ Zeno is de nieuwe omgeving, met onder meer een helihaven en auditoria, een troef voor zowel patiënten als medewerkers.
Als het over werken in de zorg gaat, komt vaak het knelpuntberoep van verplegend personeel ter sprake. Of de toenemende werkdruk. AZ Zeno in Knokke-Heist schuift het aparte karakter van zijn gebouw naar voren als troef voor zowel patiënten als medewerkers. Door de futuristische architectuur en het zicht op de groene omgeving is het een buitenbeentje in het Vlaamse ziekenhuislandschap.

In 2002 koos de Vlaamse regering, op basis van het zorgstrategisch plan (ZSP), voor één zorgcampus in Knokke-Heist. De ‘oude’ campus botste op enkele beperkingen op het vlak van toegankelijkheid en parkeergelegenheid. In het scenario bleef de campus Blankenberge behouden, met onder meer een polikliniek en dagziekenhuis.

Op 22 maart 2018 verhuisde de ‘oude’ campus van Knokke-Heist naar de nieuwe site. Naast ‘klassieke’ ziekenhuisdiensten heeft AZ Zeno ook een helihaven en auditoria. In de toekomst kunnen er nog nieuwe initiatieven bijkomen, waaronder een kinderdagverblijf, een zorghotel of een dagcentrum.

“De verhuizing leidde tot een zoektocht naar nieuw personeel op alle diensten”, vertelt Yaël De Wispelaere, communicatiemedewerkster bij AZ Zeno. “Maar de nood aan nieuwe medewerkers was niet alleen een gevolg van de nieuwbouwcampus. De laatste jaren breidt het ziekenhuis alsmaar verder uit en daarom kijken we steeds uit naar talenten om de open functies in te vullen.”

Maximaal comfort

Hoe ervaren patiënten en medewerkers het om te verblijven en te werken in een gloednieuw ziekenhuis? “Het gebouw werd in de eerste plaats ontworpen om maximaal tegemoet te komen aan het comfort van de patiënt en de medewerker. Elke ruimte beschikt over buitenlicht en -lucht. De moderne technieken en up-to-date apparatuur in onze nieuwbouwcampus vormen ook een aantrekkingskracht voor nieuwe medewerkers”, vindt Yaël De Wispelaere.

Ook de ligging van de campus trekt, volgens haar, nieuwe collega’s aan. “Voor wie met de wagen komt, zorgt de A11 voor een goede verbinding. Met de fiets is het ziekenhuis al even vlot te bereiken.”

Kleiner regionaal ziekenhuis

AZ Zeno profileert zich als een kleiner regionaal ziekenhuis, met een open en familiale omgeving. Werkende ouders in AZ Zeno kunnen gebruikmaken van de kinderopvang waarmee het ziekenhuis samenwerkt. Welke tools zet AZ Zeno in bij de zoektocht naar nieuwe talenten? Yaël De Wispelaere: “Wij gebruiken zowel on- als offline tools waaronder Facebook, jobbeurzen, advertenties en huis-aan-huisbladen.”

Via mond-tot-mondreclame bieden zich, volgens haar, ook verschillende potentiële medewerkers aan. “Bovendien hebben wij rechtstreeks contact met scholen en stagiairs en kunnen jobstudenten doorgroeien naar vaste functies. Studenten kunnen in AZ Zeno een opleiding volgen tot verpleegkundige in samenwerking met ZoWe in een Taliz-project, wat staat voor ‘Traject anders leren in de zorg’.”

Vraag naar techniek en logistiek

AZ Zeno heeft openstaande functies voor verpleegkundigen en is voornamelijk op zoek naar nieuwe medewerkers om de facilitaire diensten, de technische dienst en de logistieke afdeling te versterken. “Twee competenties staan bovenaan ons verlanglijstje: gastvrijheid en patiëntgerichtheid. Wie zich daarin herkent, komt terecht in een warme omgeving met doorgroeimogelijkheden”, beweert ze.

AZ Zeno in cijfers

  • Terreinoppervlakte volledige campus: 16 ha
  • Terreinoppervlakte ziekenhuiscampus: 12 ha
  • Aantal bedden: 334 waarvan 54 bedden dagziekenhuis
  • Aantal medewerkers: 870
  • Aantal artsen: 100
  • Kostprijs nieuwbouwproject: 200 miljoen euro

Ceci n’est pas un hôpital

Op de recente vastgoedbeurs Mipim in Cannes werden vier Belgische vastgoedprojecten geselecteerd voor een award. AZ Zeno, geïnspireerd door het werk van René Magritte, werd genomineerd in de categorie ‘Beste medisch complex’. Het nieuwe ziekenhuis zweeft als het ware boven het landschap. De verwijzing naar Magritte duidt op een ziekenhuis dat niet aanvoelt als een ziekenhuis, maar eerder als een open state-of-the-art zorgomgeving vol licht, natuur, warmte en verbeelding. De architectuur maakt als het ware deel uit van het genezingsproces.

(bv) - Foto: (mvdb) 

18 mei 2018
Anderen bekeken ook