AZ Klina vervangt 365 bedden door ‘de Rolls-Royce van het ziekenhuisbed’

Een goede werkplek heeft een goede ergonomie. Het Antwerpse AZ Klina vernieuwde om die reden vorig jaar haar ‘beddenhuis’, een investering van meer dan één miljoen euro.
AZ Klina
”Verpleegkundigen zijn schaars. We hebben er alle belang bij om hen zo lang en gezond mogelijk te laten werken” (Katrin Grooten, personeelsverantwoordelijke AZ Klina)

“Dat was een zware investering voor het ziekenhuis, niet alleen financieel, maar ook organisatorisch”, legt personeelsverantwoordelijke Katrin Grooten uit. “Nieuwe bedden betekenen dat je alle patiënten moet verhuizen en dat je het personeel – verpleegkundigen, verzorgenden en logistieke hulpen – moet opleiden om met het nieuwe materiaal te werken.”

De 365 nieuwe bedden in het AZ Klina zijn het neusje van de zalm. Katrin Grooten noemt ze zelfs de ‘Rolls-Royce van het ziekenhuisbed’. “Zo’n bed kan je op vele manieren bewegen. Hoe je dat moet doen, hangt vaak af van de toestand van de patiënt in dat bed. Ook voor een verpleegkundige is het belangrijk dat hij of zij de juiste manipulaties kent. Anders wordt de fysieke arbeid soms onnodig zwaar.”

Handenvrij

AZ Klina telt 1.200 werknemers, waarvan 700 zorgverleners. Elk van hen kreeg een individuele opleiding om met de nieuwe bedden te werken. Inmiddels staat er ook een videohandleiding op het intranet en is er per afdeling een superuser aangeduid waar zorgpersoneel met vragen bij terechtkan.

Het grote voordeel van de nieuwe bedden zit volgens Katrin Grooten in het comfort voor de patiënt en de patiëntveiligheid. “Via een systeem van lichtjes signaleert het bed aan de verpleegkundige of het in de goede positie staat voor een bepaalde patiënt.”

De nieuwe bedden vergemakkelijken ook het werk van de verpleegkundigen. “Afhankelijk van de behandeling die een patiënt nodig heeft, kan het bed in de meest ergonomische positie worden gezet. Dat geeft de verpleegkundige meer comfort. De bedden hebben ook voetbediening waarmee ze handenvrij kunnen bediend worden.”

Ergonomie wordt steeds belangrijker in ziekenhuizen. “Bij elke investering die we doen stellen we ons daar vragen rond, of het nu gaat om bedden, machines of karren voor de schoonmaak of voedselbedeling”, legt Katrin Grooten uit. “We geven ook veel opleiding over rug- en tiltechnieken.”

Leeftijdsbewust

De voornaamste reden van die ergonomische reflex is het welzijn van de werknemers, zegt Katrin Grooten. “Verpleegkundigen zijn schaars. We hebben er alle belang bij om hen zo lang en gezond mogelijk te laten werken. Ergonomie is altijd een belangrijk thema geweest, maar vorig jaar is beslist om daar extra aandacht aan te besteden, ook in het kader van een leeftijdsbewust personeelsbeleid.”

Zorg meer ergonomie ook voor minder afwezigheden of ongevallen op het werk? “Dat zal daar zeker toe leiden, al is het niet dé reden waarom we ergonomie zo belangrijk vinden. We doen het vooral om onze mensen langer en gezonder te laten werken.”

(wv) 

8 februari 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook