Vorige

1 van 36

Volgende
Volgend artikel:

Alcohol en drugs veroorzaken nog vaak problemen op het werk

'Alcohol heeft positieve invloed op werk'

23 oktober 2013
Alcohol kan volgens wetenschappers van de Victoria University of Wellington bepaalde voordelen opleveren voor jonge werknemers alsook voor de organisaties waarvoor zij werken. Dat concluderen de Nieuw-Zeelanders in een recente studie.
proost toast champagne

Benjamin Walker en Todd Bridgman onderzochten de invloed van de drinkgewoonten van jongeren in een kantooromgeving. Dat deden ze onder meer aan de hand van diepte-interviews met jonge werknemers uit Wellington.

Voordelen

Onderzoeker Walker stond versteld van de mate waarin alcohol algemeen aanvaard is op de werkvloer. "Alcohol wordt vaak gebruikt om het team te versterken en om een vriendelijk en informeel beeld van het bedrijf neer te zetten bij klanten. Daarnaast blijkt drank ook een manier te zijn om successen te vieren, alsook om nieuwe medewerkers in te wijden in de organisatie."

Volgens het onderzoek kan drank dus bepaalde voordelen met zich meebrengen voor de organisatie. "Het bedrijf bouwt krediet op, terwijl werknemers aangeven zich hierdoor harder in te spannen tijdens de werkuren."

Overmatig alcoholgebruik

Ook de loopbaan van sommige jongeren uit het onderzoek ondervond een positieve invloed van alcohol op de werkvloer. De meeste respondenten gaven echter aan erg bewust om te springen met alcoholische dranken tijdens teamdrinks etc. om hun goede reputatie niet te bezoedelen. Toch loopt het bij speciale gelegenheden, zoals kerstmis of het bedrijfsfeest, weleens uit de hand.

"Alcohol neemt zo'n centrale plaats in onze samenleving (in Nieuw-Zeeland, nvdr.) in dat mensen zich uitgesloten voelen wanneer ze er geen deel van uitmaken. Toch moedigen we overmatig alcoholgebruik zeker niet aan, werknemers moeten zich bewust zijn van hun alcoholgebruik en de risico's", aldus Walker.

Bron: Nzherald.co.nz 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14425 andere jobs