Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 597

Volgende

8 vragen die je moet stellen als je geheadhunt wordt

11 maart 2010
Hoe hoger je functie, hoe groter de kans dat je in contact komt met headhunters. Met deze 8 vragen kan je nagaan of de recruiter ook echt een meerwaarde zal betekenen voor het uitbouwen van je carrière.
headhunter

 1. Wie heb ik aan de lijn?
  Het is belangrijk om te weten te komen welk vlees je in de kuip hebt. Probeer uit te vissen bij welke firma de recruiter werkt en hoe lang al.
 2. Hoe ben je bij mij terechtgekomen?
  Ga na hoe het headhuntersbureau aan je naam gekomen is of wie naar jou heeft doorverwezen. Dit geeft kostbare informatie over wat de recruiter wel en niet van je weet, plus kennis van welke troeven je nog verder moet “verkopen”.
 3. Zijn jullie het enige headhuntersbureau voor deze functie?
  Werken ze exclusief op deze functie of zijn er nog andere recruiters in het spel? Beide opties hebben voor- en nadelen. Niet-exclusieve bureaus hebben waarschijnlijk meerdere functies voor jou in de aanbieding. Werk je in een gespecialiseerde sector of heb je specifieke vaardigheden, dan onderhoud je best een goede band met de recruiter die exclusief in jouw sector werkt.
 4. Hebben jullie al eerder mensen bij dit bedrijf geplaatst?
  Zo krijg je een goed zicht of ze je ook echt bij die firma zullen kunnen onderbrengen. Let goed op hoe ze op deze vraag reageren, vooral als er meerdere bureaus in de running zijn voor deze functie.
 5. Waarom bel je mij?
  Het is heel belangrijk om te weten te komen welke specifieke vaardigheid of ervaring doorslaggevend was om jou te contacteren. Hierop kan je dan focussen in het selectieproces.
 6. Kan je me de jobomschrijving doorsturen?
  Een cruciale, maar moeilijke vraag. Je kan het als volgt inkleden: ‘Ik begrijp dat je nu nog niet de naam van de werkgever kan bekendmaken, maar kan je me toch de jobomschrijving of –advertentie opsturen zonder de firma te verklappen?’. Het geeft je onmisbare informatie over de functie. Bovendien kan je zo op Google misschien wel het bedrijf vinden of ontdekken welke andere headhuntersbureau in de running zijn.
 7. Wat ga je doen met mijn cv?
  Handig om weten is ook of ze je cv nog gaan gebruiken voor andere zaken buiten deze selectieprocedure.
 8. Hoe is de bedrijfscultuur?
  Een onrechtstreekse vraag om te weten te komen of ze je werkelijk in contact kunnen brengen met de betrokken werkgever. Als ze niet of vaag antwoorden, hebben ze vaak geen rechtstreekse lijn met de bedrijfstop.
  

(mr) - Bron: Higher Bracket Online Media Inc. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook