Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 285

Volgende

8 dingen die je moet meenemen op sollicitatie

Man op weg naar sollicitatiegesprek
Heb je al nagedacht over wat je moet meenemen naar je sollicitatiegesprek?
In volle voorbereiding voor een sollicitatiegesprek? Dan heb je vast al nagedacht over wat je allemaal wil zeggen, en belangrijker, welke vragen ze jou gaan stellen. Maar heb je ook al nagedacht over wat je allemaal moet meenemen? Deze checklist zorgt ervoor dat je niets vergeet!

1. Wegwijzer

Moet je in een dorpje zijn waarvan je het bestaan niet eens wist? Of in een van de vele kleine straatjes in een grote stad? Vergeet dan zeker het adres van het bedrijf niet. En je smartphone of een kaart. Het ergste wat je kan overkomen, is dat je verdwaald raakt en veel te laat komt binnenstrompelen op je gesprek.

Schrijf ook zeker ergens de naam en het telefoonnummer op van je contactpersoon, zodat je iemand kan verwittigen als het toch fout gaat.

2. Persoonlijke gegevens

Iets wat je altijd op zak moet hebben: je identiteitskaart. Het gebeurt nog zelden, maar soms durven ze weleens vragen om te bewijzen dat je echt bent wie je zegt te zijn.

3. Visitekaartje

Visitekaartjes zijn onmisbaar bij de zoektocht naar een job. Het helpt je bij het netwerken en zo’n kaartje kan snel doorgegeven worden aan anderen. Wat er zeker moet opstaan: je volledige naam, je e-mailadres en je telefoonnummer.

4. Pen en papier

Je bent het misschien gewend om alles te noteren op je computer of je telefoon, maar tijdens een sollicitatiegesprek maak je best gebruik van een ouderwetse pen en een vel papier. Zo kun je nuttige adressen, contactpersonen of andere informatie meteen noteren en maak je een proactieve indruk.

5. CV

Niet één, maar meerdere kopies van je cv mogen niet in je rugzak ontbreken. Het kan handig zijn om zelf te gebruiken tijdens het gesprek, zeker als je een paar vragen over je verleden voor de kiezen krijgt. Maar ook als er plots meerdere mensen voor je zitten, is het handig om iedereen een exemplaar te kunnen overhandigen.

6. Referenties

Met enkele referenties geef je een goede indruk. Vergeet dus zeker niet aan je vorige werkgever, klanten of collega’s een mooie referentie te vragen zodat je ermee kan uitpakken tijdens het gesprek. Belangrijk om te vermelden: wat heb je precies gedaan en hoe kan je toekomstige werkgever hem of haar eenvoudig bereiken.

7. Portfolio

Het hangt er natuurlijk vanaf voor welke job je solliciteert, maar voor creatieve beroepen is een portfolio onmisbaar. Dat kan een folder zijn, maar evengoed een map of een website. Belangrijk is om je portfolio zo te organiseren dat je makkelijk naar eerdere werken kunt verwijzen tijdens het gesprek.

8. Vragen?

De laatste vraag die je krijgt, is hoogstwaarschijnlijk: ‘Heb je nog vragen?’ Zorg dat je een lijstje hebt met dingen die je graag nog wilt weten. Dat kan gaan over de volgende stap in het sollicitatieproces, maar evengoed over de bedrijfscultuur. Let wel dat je vragen duidelijk en concreet zijn. Zo laat je zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf en dat je echt geïnteresseerd bent in de job.

(dt/em) - Bron: Glassdoor 

3 september 2019
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook