Gsm
Vorige

1 van 52

Volgende
Volgend artikel:

Wat mag jij doen met je gsm/laptop van het werk?

60% werknemers afgeleid door smartphone op het werk

smartphone op de werkvloer
60% van de Belgen wordt tijdens de werkuren vaak tot altijd door zijn gsm afgeleid en nog het vaakst van al door notificaties van sms’en of WhatsApp. Dat blijkt uit een poll van rekruteringsbureau Hays.

Waaraan verliezen mensen procentueel het vaakst hun aandacht op de werkvloer?

  1. sms en/of WhatsApp: 64%
  2. sociale media zoals Facebook en Instagram: 22%
  3. privé e-mail en telefoongesprekken: 13%
  4. (online) games: 1%

Concrete afspraken

Om een nadelig effect op de werkprestaties te vermijden is het noodzakelijk dat een werkgever concrete afspraken maakt met het personeel over privégebruik van de smartphone. Maar werkgevers moeten ook voldoende vertrouwen hebben in hun personeel.

“Regels of etiquette kunnen helpen om het smartphonegebruik binnen de perken te houden”, weet Elise Denecker, Head of People & Culture bij Hays. “Je werkgever kan afspreken om geen smartphones te gebruiken tijdens meetings of om mobiele telefoons tijdens het werk altijd op stil te zetten zodat collega’s niet gestoord worden. Als werknemer je eigen verantwoordelijkheid nemen is echter nog efficiënter dan het moeten stellen van regels door de werkgever.”

5 productieve tips

Productief zijn op het werk betekent niet dat je harder moet werken, maar eerder slimmer.  Hier zijn 5 tips die je productiever zullen maken:

1. Verminder prikkels

Ruim je bureau op en maak er een aangename stimulerende werkomgeving van. Je spendeert hier namelijk het grootste deel van je werkweek. Zoals uit de poll blijkt, kunnen smartphones en sociale media je productiviteit erg belemmeren. Zet je smartphone en andere toestellen op ‘niet storen’, schakel de notificaties uit of leg hem in een andere ruimte. Je kan je smartphonegebruik ook helpen kanaliseren door gebruik te maken van een app die je smartphonegebruik in kaart brengt zoals de ‘Moment’-app.

Hoewel open work spaces heel wat voordelen met zich meebrengen, word je zo wel gemakkelijker afgeleid door pratende collega’s. Het gebruik van een hoofdtelefoon kan afleiding beperken.

2. Zorg voor minder afleidende gedachten

Schrijf je to-dolijstjes neer of gebruik een online tool. Eens je die zaken hebt opgelijst, kan je ze in gedachten loslaten. Probeer ook eens te mediteren of te sporten na het werk om je hoofd leeg te maken.

3. Maak een planning op

Leg jezelf deadlines op. Een concreet doel versterkt namelijk je focus. Door anderen ook over je persoonlijke deadlines te vertellen, krijg je meteen ook wat druk van je omgeving. Stel prioriteiten en werk eerst een taak af voordat je met een andere taak begint. Plan ten slotte je dagtaken afhankelijk van hun moeilijkheidsgraad.

Plan de moeilijkste taken op je productiefste momenten zoals ’s morgens. Routinetaken die je met je ogen dicht kan, plan je best wanneer je energie op een laag pitje staat zoals in de late namiddag.

4. Werk slim

De boog moet niet altijd gespannen staan. Laat doorwerken of je lunch aan je bureau opeten, betekent niet altijd dat je productiever bent. Studies hebben aangetoond dat af en toe pauze nemen je productiviteit ten goede komt. Beloon jezelf met een wandelingetje of een kwartiertje scrollen op je smartphone nadat je een tijdje intensief gewerkt hebt.

Ook een goede work-life balance draagt bij tot je productiviteit. Eet gezond, ga op tijd naar huis, kies leuke hobby’s en zorg voor een goede nachtrust. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat je fris aan je werkdag kan beginnen.

5. Willen slagen

Last but not least. De wil om succesvol te zijn in je job is een belangrijke factor. Met de juiste mindset kom je al heel ver.

(gm/evdh) - Bron: Hays 

3 augustus 2018
Anderen bekeken ook