Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 753

Volgende
Volgend artikel:

15 tips voor een minder druk leven

5 redenen waarom optimisten beter af zijn

De meeste pessimisten noemen zich gewoon realistisch. Ze denken dat optimisten enkel zichzelf bedriegen door de zaken rooskleuriger voor te stellen dan ze werkelijk zijn. Maar nader bekeken is optimistisch zijn en blijven helemaal nog niet zo slecht …
#

Optimisme wil niet zeggen dat je de realiteit niet onder ogen wil zien of dat je jezelf moet forceren om vrolijk over te komen bij anderen. Het draait eerder om te hopen op het beste, terwijl je ook voorbereid bent op het ergste.

Optimisten zien bepaalde kansen in het leven en overtuigen zichzelf ervan dat sommige zaken echt wel positief kunnen uitdraaien. En onder meer daarom zal een optimist het meestal halen van de eeuwige pessimist.

Vijf redenen waarom het beter is optimistisch te zijn

1. Optimisten hebben meer controle

Met een ‘Ik kan het!’-ingesteldheid en een vermogen om steeds de positieve kanten van een zaak te bekijken, krijgen optimisten het gevoel dat ze meer controle hebben over het leven dan diegenen die enkel aan negatieve uitkomsten kunnen denken.

Pessimisten hebben meer last van een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en depressies. Zelfs wanneer het goed gaat in hun leven zien ze dat niet door de overheersing van hun negatieve gedachten.

2. Optimisten zijn veerkrachtiger

Als je denkt dat iedereen en de wereld tegen je is en dat alles altijd fout kan gaan, dan zal je steeds meer problemen hebben om te herstellen na een teleurstelling. Optimisten kijken verder en beschouwen tegenvallers slechts als tijdelijk, waardoor ze veerkrachtiger zijn dan pessimisten.

3. Optimisten kunnen beter omgaan met uitdagingen

Wanneer optimisten geconfronteerd worden met een moeilijk dilemma of een overweldigend probleem, dan zijn zij beter dan pessimisten in staat om oplossingen te vinden voor het probleem.

Pessimisten daarentegen klappen eerder dicht wanneer er onvoorziene zaken hun pad kruisen. Zij zullen uitdagingen zelfs slechter voorstellen dan ze werkelijk zijn en verwachten dat elke poging om de uitdaging aan te gaan toch zal leiden tot een mislukking.

4. Optimisten staan meer open voor kansen

Echte optimisten grijpen met plezier nieuwe kansen aan, terwijl ze toch perfect realistisch zijn over de valkuilen en risico’s ervan. Optimisten krijgen op die manier ook meer kansen dan pessimisten, want wie doet er nu een voorstel aan iemand die toch alleen maar het negatieve in de zaken ziet?

5. Optimisten zijn gezonder

Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat optimisten in het algemeen langer leven en een betere gezondheid hebben dan pessimisten.

Dat kan verschillende redenen hebben: optimisten hebben onder meer een lager stressniveau en bloeddruk, ze kunnen meer rekenen op allerlei steunmechanismen of opvangnet én ze zorgen over het algemeen beter voor zichzelf.

(nm) – Blog.brazencareerist.com 

27 juli 2012
Anderen bekeken ook