Vorige

1 van 316

Volgende
Volgend artikel:

Niet weerhouden voor de job? 9 oorzaken

4de sollicitant maakt meeste kans

6 september 2017
Sollicitanten moeten met veel dingen rekening houden, maar hoe goed voorbereid ze ook zijn, er komt vaak ook wat geluk bij kijken. Zo hangt veel af van situationele factoren, zoals het humeur van de recruiter tot hoeveel mensen er voor jou geïnterviewd zijn geweest.

Je kan de juiste outfit kiezen, je antwoorden uitgebreid voorbereiden, je creatiefste cv opsturen, maar wanneer je op gesprek gaat, kan je niet altijd alles naar je hand zetten. Je krijgt bijvoorbeeld niet gemakkelijk de kans om zelf de volgorde te kiezen van wanneer wie binnen gaat voor het gesprek. Zelfs het uur is niet altijd bespreekbaar.

Vierde kandidaat

Dat kan in je nadeel spelen, volgens een onderzoek dat in The Journal of Occupational and Organizational Psychology is verschenen. Voor de studie werden ongeveer 600 sollicitatiegesprekken van telkens 30 minuten bestudeerd. Conclusie? Het was steeds de vierde kandidaat van de dag die het meeste aandacht kreeg van de recruiters.

Recruiters hebben ongeveer 5 minuten nodig om te beslissen of de eerste kandidaat in aanmerking komt. Bij de volgende sollicitanten neemt die tijd een beetje toe. Bij de vierde kandidaat duurt het zelfs tot 8 minuten om tot een beslissing te komen, waarna de beslissingstijd voor de volgende potentiële medewerkers weer naar beneden gaat.

Verklaring?

Recruiters hebben meer tijd nodig om de informatie die ze krijgen van volgende kandidaten te verwerken en te vergelijken. Na de vierde kandidaat moet er te veel nagedacht, onthouden en vergeleken worden, waardoor recruiters automatisch beginnen grijpen naar ezelsbruggetjes en shortcuts. Ze gaan over tot de automatische verwerking van de reeds geabsorbeerde informatie, waardoor de vierde kandidaat dus geniet van de meeste (bewuste) aandacht.

Opgepast!

In het onderzoek wordt gewaarschuwd voor een oneerlijke behandeling van andere sollicitanten. Wie niet voldoende tijd en evenwaardige aandacht aan andere kandidaten geeft, loopt zo misschien geschikte medewerkers mis.

Misschien is de vierde sollicitant immers helemaal niet de beste kandidaat, maar heeft deze gewoon meer tijd en mogelijkheden om zijn nieuwe baas of de recruiter te overtuigen!

(sjv) – Bron : Hrsquare.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15152 andere jobs