Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 743

Volgende

10 tips om meer uit je werkweek én vrije tijd te halen

Werk je méér dan 50 uren per week? Uit onderzoek blijkt dat het meer kwaad dan goed doet. Het is zelfs onmogelijk dat je productiever bent dan iemand die minder uren klopt. Wil je toch zoveel mogelijk werk gedaan krijgen? Met deze tien tips vind je de perfecte balans tussen werk én vrije tijd.

Een uurtje langer op kantoor blijven, thuis nog snel wat e-mails versturen en in het weekend toch nog dat ene rapport afwerken. Heel wat mensen werken tot wel 70 uren per week. Maar is dat wel zo verstandig? Volgens onderzoekers aan de Stanford University absoluut niet. Iemand die 70 uren per week werkt, is bijvoorbeeld ‘maar’ even productief als iemand die 55 uren werkt. Minder lang werken en meer genieten van je vrije tijd? Dat doe je zo:

1. Leef offline

Zeker ’s avonds na je werk en in het weekend. Als je simpelweg niet aan je e-mails kunt, is het makkelijker om in je vrije tijd te genieten van andere dingen.

2. Beweeg voldoende

Een beetje beweging houdt je niet alleen fysiek gezond, maar ook mentaal. Perfect om je hoofd leeg te maken en te ontstressen. Het resultaat? Een goed humeur.

3. Doe wat je gelukkig maakt

Of je nu van schilderen, tekenen, pottenbakken of een goede film houdt, doe in je vrije tijd vooral de dingen waar jij gepassioneerd door bent. Dat is dé sleutel tot geluk.

Geluk heb je zelf in handen: 8 to do's

4. Zelfreflectie

Geen idee waarom dat klein probleempje op het werk maar niet opgelost geraakt? Denk in het weekend een half uur na over mogelijke oplossingen. Anders blijf je piekeren en begin je je nieuwe werkweek met een veel te grote portie stress.

5. Kleine pleziertjes

Het liefst van al zouden we allemaal élke dag onder een palmboom liggen op een exotisch strand. Helaas is dat voor slechts weinigen weggelegd. Maar niet getreurd, ook van de kleinste dingen kun je enorm genieten: een theaterstuk, een concert of een bezoekje aan een pretpark.

6. Vroege vogels

Ja, af en toe tot ’s middags in bed liggen, daar is niets mis mee. Maar doe je dat elke vrije dag, dan blijft er maar weinig tijd over voor andere activiteiten. Sta dus regelmatig wat vroeger op.

Vroege vogel vs. nachtraaf: wie is het meest succesvol?

7. Ochtendrust

Als je dan toch een paar uren extra hebt omdat je niet in bed blijft liggen, kun je die tijd het best alleen spenderen. Ga bijvoorbeeld in de voormiddag op bezoek bij familie en doe in de namiddag enkel en alleen wat je zelf wil.

8. De meester van het plannen

Bewaar je huishoudelijke taken voor in het weekend? Niet goed bezig. Vaak doe je dat met tegenzin, want in het weekend valt er zoveel meer te beleven. Plan dus alle taken ’s avonds tijdens de week in. Zo heb je nog maar één of twee klussen in het weekend.

Lees ook: 8 tips om nog beter te plannen

9. Family first

Heb je een gezin? Dan breng je ongetwijfeld het liefst van al zoveel mogelijk tijd met je partner en kroost door. Leuke activiteiten met de mensen om wie je geeft? Dat ontspant en brengt geluk.

10. Wees voorbereid

Begin je weleens onvoorbereid aan een nieuwe werkweek? Dan mag je er zeker van zijn dat je een onproductieve week voor de boeg hebt. Leg op zondagavond je outfit klaar, bereid je meeting voor en som je taken op. Zo kun je maandagochtend met een gerust hart vertrekken.

(dt/em) - Bron: Manners  

5 juli 2019
Anderen bekeken ook