Het populairste excuus voor een dagje vrij

Dat niet elke werknemer die ziek afbelt voor het werk, ook echt ziek is, is een publiek geheim. Een Engels onderzoek heeft namelijk aangewezen dat maar liefst één op drie werknemers al minstens één dagje verlof heeft aangevraagd onder het mom van “Ik ben ziek”.
#

Om dit excuus extra kracht bij te zetten, wordt de hele trukendoos bovengehaald: een nephoest, een kruk … Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze make-up aanbrengen om er zieker uit te zien! Een ander veel gebruikt excuus (50%) is: “maagproblemen”. Natuurlijk valt de echtheid hiervan moeilijk te controleren…

Wat opvalt, is dat werknemers ook regelmatig hun eigen huisdier aanduiden als oorzaak van hun zogenaamde gezondheidsproblemen. En ook de nogal vergezochte excuses zoals “mijn rijbewijs is verlopen” of “ik ben overvallen” worden al eens ingeroepen…

De ware toedracht

Men kan zich ook de vraag stellen waarvoor de vrije dagen wel écht dienen: een slecht bekomen etentje, een zwaar uitgelopen feestje, een romantische date … dit zijn de echte redenen waarom werknemers zich al eens ziek veinzen. 20% van de ondervraagden gebruikt hun vrije dag om te zorgen voor familie of om familiale aangelegenheden te regelen.

Absenteïsme: aanpakken of gedogen?

Opmerkelijk: Britse werknemers nemen twee keer zoveel ziekdagen op dan Amerikanen. Dit kan mede verklaard worden door het (erbarmelijke) Amerikaanse sociaal systeem. Hierdoor is absenteïsme een groot probleem geworden bij onze buren over het Kanaal. Elk jaar kost het de Britse economie 38 miljard euro. Er gaan dan ook veel stemmen op om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

De vraag is of het wel écht een oplossing zou zijn om het absenteïsme zo drastisch aan te pakken. Volgens sommigen zijn die paar ziektedagen voor vele werknemers onontbeerlijk om hun job te kunnen combineren met een gezinsleven. Velen onder hen moeten ook nog voor een ziek kind zorgen, voor hulpbehoevende ouders, enz. Wanneer het absenteïsme zo hard zou aangepakt worden, wordt gevreesd dat een groot deel ervoor zal kiezen om parttime te gaan werken. Of in het slechtste geval: hun job helemaal opgeven, net omdat hun werk ten koste zou gaan van hun gezin.

(jn) - Bron: iVillage.co.uk

26 juli 2011
Anderen bekeken ook