De veiligheid van de Olympische Spelen in cijfers

Van 27 juli tot en met 12 augustus kunnen een massa sportliefhebbers en atleten in Londen terecht voor de 27e editie van de Olympische Zomerspelen. De Britse hoofdstad is er volledig klaar voor en uiteraard zijn de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen. Enkele opmerkelijke cijfers …
#

Om de veiligheid tijdens de Olympische Spelen te verzekeren, zal de Londense politie Scotland Yard onder meer onbemande, met camera’s uitgeruste luchtvaarttuigen – ook wel drones genoemd – inzetten.

Bij eventuele aanslagen kunnen er zelfs luchtdoelraketten worden ingeschakeld. De Britse luchtmacht, Royal Air Force, gebruikt sluipschutters die vanuit helikopters de gebeurtenissen kunnen volgen. Daarnaast ligt op de Thames het grootste vliegdekschip van de Britse marine om de veiligheid tijdens de Spelen te garanderen.

Prijskaartje veiligheid?

Het Britse dagblad The Guardian berekende onder meer het prijskaartje van deze veiligheidsmaatregelen en het aantal manschappen dat wordt ingezet tijdens de evenementen:

  • Er worden tijdens de Zomerspelen in Londen ongeveer 18.000 soldaten ingeschakeld, de grootste mobilisatie sinds de Tweede Wereldoorlog en meer dan 7.000 meer dan er vandaag in Afghanistan actief zijn.
  • De bewakingsfirma G4S stuurt ongeveer 5.800 bewakers naar de Olympische Spelen. De firma kwam onder vuur te liggen en bleek onder andere niet in staat om de beloofde 10.400 privébewakers te leveren, waardoor er extra soldaten moesten worden ingezet.
  • Rond de Olympische zone zullen zo’n 1.000 gewapende Amerikaanse FBI-agenten en 55 bewakingsteams met honden patrouilleren. De zone is door een 18 kilometer lange van 5.000 volt elektriciteitsspanning voorziene omheining afgebakend.
  • Prijskaartje van die veiligheidsgarantie wordt geschat op meer dan 700 miljoen euro. Bepaalde bronnen spreken zelfs over zo’n 1,2 miljard euro. Omgerekend betekent dit 71.000 euro belastinggeld per atleet of 4.200 euro per atleet per dag.
  • De vorige editie in Peking was nog duurder: daar werd 4,8 miljard euro aan veiligheidsmaatregelen gespendeerd, wat ongeveer 436.000 euro per atleet inhield.
  • De koninklijke familie van Qatar heeft 1.400 huizen, die speciaal werden gebouwd voor het olympisch dorp, geprefinancierd. Dat kostte hen 670 miljoen euro of bijna een half miljoen euro per huis.
  • Het vervoer van 40.000 officials, bureaucraten, politici en VIP’s ligt tijdens de Spelen in handen van zo’n 4.000 privéchauffeurs. Zij mogen de speciale VIP-rijbanen in de Londense straten gebruiken.

(nm) – Bron: Express.be 

25 juli 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook