5 tips om een succesvol restaurant uit te baten

kok

Gezien het grote succes van 'Mijn Restaurant' op vtm vroegen we John Haenebalcke, leraar aan de Hotelschool in Gent en eigenaar van z'n eigen zaak, hoe je een succesvol restaurant kan uitbaten.

Zijn gouden tips:

  1. Weet waaraan je begint.
    Het moet bijna een roeping zijn, anders lukt het niet. Pas met een aantal jaren horeca-ervaring in loondienst ben je gewapend om ook echt een eigen zaak te beginnen.
  2. Een goede entourage voor het economisch aspect is onontbeerlijk.
    Een goede kok is daarom nog geen goede zakenman. Een financieel plan is de basis van een gezonde zaak.
  3. Doe alleen de broodnodige investeringen.
    Let op je centen en als de zaak blijft draaien, kan je extra investeren in de keuken of de zaal.
  4. Personeel is heel duur.
    Bekijk of het bijvoorbeeld nodig is om een maître te hebben. Dit kost je al snel 4.000 euro per maand.
  5. Begin er pas aan als je heel sterk staat als koppel.
    Je werkt 18 uur per dag samen.

(mr) 

Meer info over Zelfstandigen en bijberoep

09/06/2010