Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 214

Volgende

Zaakvoerder ervaart meeste stress

zaakvoerder
Bedrijfsleiders van kleine ondernemingen blijken meer onderhevig aan stress dan werknemers of zelfstandigen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Hiva en Lucas van de KU Leuven. Ook personeelsproblemen blijken vaak een voedingsbodem voor stress.

Het onderzoek kwam er op vraag van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (WASO) en draait om het welzijn van bedrijfsleiders van zeer kleine ondernemingen (ZKO's): met minder dan twintig medewerkers. Dikwijls gaat het om zaakvoerders van familiebedrijven. “Zij dragen vaak alleen de verantwoordelijkheid en staan ook vaak alleen in voor het dagelijks beheer van hun onderneming. Maar daarnaast oefenen zij meestal ook zelf hun beroep uit”, zo situeren de onderzoekers.

Deze bedrijfsleiders lijken in verhouding meer te kampen met stress. Bij de groep van ZKO-bedrijfsleiders heeft 61 procent altijd of vaak stress, terwijl dit bij slechts 36 procent van de zelfstandigen of 33 procent van de werknemers het geval is. “We kunnen besluiten dat er indicaties zijn dat de ZKO-bedrijfsleider beduidend vaker stress ervaart dan werknemers of zelfstandigen zonder personeel”, klinkt het.

Verwonderlijk is deze bevinding niet. “Verschillende studies tonen aan dat de gezondheids- en welzijnsrisico’s voor deze groep groot kunnen zijn en dat hun gezondheid vaak minder goed is dan die van (hun) werknemers”, aldus het rapport. Terwijl een slechte gezondheid van een bedrijfsleider ook een impact kan hebben op de arbeidsomstandigheden van de werknemers en op de tewerkstelling.

Personeelsproblemen

Dat bedrijfsleiders er qua stress, en gezondheid in het algemeen, dus minder goed lijken voor te staan dan werknemers is opmerkelijk. “Hoewel deze bedrijfsleiders wettelijk verplicht zijn om hun werknemers te beschermen tegen veiligheids- en gezondheidsrisico’s, vallen zij zelf niet onder het toepassingsgebied van de welzijnswet”, klinkt het bij Attentia, dat zich specialiseert in HR en wellbeing.

In het rapport staat ook dat met name zeer kleine bedrijven, en dus ook hun bedrijfsleiders, kampen met hogere absenteïsmecijfers en meer problematische relaties met medewerkers. “Deze organisaties gaven ook vaker dan andere aan dat personeelsproblemen een belangrijke oorzaak zijn van stress.”

(wv) 

18 juli 2016
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook