Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 250

Volgende

Wie lekte de Panama Papers?

17 juni 2016
De Panama Papers vormen het grootste datalek aller tijden. Ruim acht miljoen uiterst confidentiële documenten verstuurde een anonieme bron naar twee journalisten van de Süddeutsche Zeitung. In het gelijknamige boek doen ze hun verhaal.

Politici, voetballers en celebrities. Ze doken de voorbije weken allemaal op in de Panama Papers, de grote verzameling vertrouwelijke documenten vanuit het intussen beruchte advocatenkantoor Mossack Fonseca.

Het kantoor met thuisbasis in belastingparadijs Panama werd door de rich and famous van deze planeet ingeschakeld om geld te verduisteren. Maar veel van hun informatie werd vanuit het kantoor gelekt naar de buitenwereld. Goed voor 2,7 terabyte of 2,700 gigabytes, een lek meer dan duizend keer zo groot als Wikileaks.

Gesprekken met bron

Voor al deze informatie kreeg deze anonieme bron geen geld. Hij (of zij) wilde, net zoals Edward Snowden, wantoestanden aanklagen. Hij bezorgde de Duitse journalisten een aanhoudende stroom van uittreksels, dossiers en e-mails van duizenden klanten en hun vaak erg dubieuze deals. Die klanten kwamen van de vier windstreken.

In het boek reconstrueren de twee journalisten ook hun gesprekken met de beruchte anonieme bron. Tot op vandaag is het nog gissen wie al die informatie heeft gelekt. Vermoedelijk is het iemand binnen de organisatie van Mossack Fonseca zelf. Mogelijk zelfs iemand van de IT-afdeling. Opvallend was de aanhoudende stroom aan informatie die zeer recent was. Het was alsof de twee journalisten over de schouder van de Mossack Fonseca-medewerkers konden meelezen.

(wv)

Panama Papers - het verhaal van een wereldwijde onthulling, Bastian Obermayer & Frederik Obermaier, Atlas Contact, ISBN 9789045032917, mei 2016, 384 blz.

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook