Werkplek
Vorige

1 van 575

Volgende

Wetenschappers simuleren daglicht op kantoor

19 januari 2012
Mensen zijn productiever wanneer er een constante verandering van licht is. Omdat de wind de wolken door de lucht blaast, is dat buiten bijna altijd het geval.

Door de voortdurende verandering van het licht in de buitenlucht, ervaren mensen een gevoel van ruimtelijkheid en vrijheid. Dat maakt hen actiever en productiever. Omdat niet iedereen op kantoor aan het raam kan zitten, proberen wetenschappers om daglicht na te bootsen met dynamische verlichting.

Virtuele lucht

Onderzoekers van het Duitse Fraunhofer-Institut für Arbeitswirtschaft hebben een plafond ontwikkeld dat het effect van langsdrijvende wolken tegen een blauwe hemel simuleert. Het lichtgevende plafond bestaat uit platen van 50 op 50 centimeter waarin 288 LED-lampjes verwerkt zijn.

De virtuele lucht die zo ontstaat, is vergelijkbaar met een bewolkte dag in de buitenlucht. De LED-lampjes zorgen ervoor dat de veranderingen in het licht niet direct door het oog te zien zijn. Op die manier leiden ze de werknemers niet af van hun werk.

Na de eerste testen bleek alvast dat maar liefst tachtig procent van de respondenten de voorkeur gaf aan de snelle, dynamische verlichting.

(mo) 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook