Werknemer kan zich maar beter ethisch gedragen

4 oktober 2012
Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het Nederlandse carrièreplatform Intermediair toont aan dat managers een enorm belang hechten aan ethisch personeel. Een werknemer die zich onethisch gedraagt, kan volgens hen een promotie wel vergeten.
liegende werknemer

Uit een studie van de Rijksuniversiteit Groningen, waarin enquêtes werden uitgevoerd bij enkele honderden hoogopgeleide Intermediair-lezers jonger dan 45 jaar, blijkt dat managers ethisch gedrag bij werknemers hoog in het vaandel dragen.

Twee ethische scenario’s

In het onderzoek werden aan hoogopgeleiden twee denkbeeldige scenario’s over het gedrag van een collega voorgesteld. In het eerste scenario rekent een collega de baas te veel aan voor een afgelopen zakendiner, in het tweede scenario zet een collega zijn auto op een parkeerplaats die eigenlijk gereserveerd is voor belangrijke klanten.

De ondervraagden moesten aangeven of zij met zo’n collega zouden willen samenwerken, of ze hem (of haar) een positieve beoordeling zouden geven en of ze hem (of haar) zouden voordragen voor een leidinggevende functie. De laatste vraag polst bijgevolg naar de promotiekansen die een werknemer zou kunnen mislopen door onethisch gedrag.

Promotiekansen dalen

Het onderzoek wijst uit dat promotiekansen serieus worden ondermijnd bij onethisch gedrag. Al hangt deze beoordeling af van welke functie men precies binnen een bedrijf heeft. Zo vinden de ondervraagden in een niet-leidinggevende functie het onethische gedrag van collega’s niet netjes, maar tillen ze er niet al te zwaar aan. De ondervraagde leidinggevenden daarentegen zijn veel strenger, een sjoemelende collega kan volgens hen een promotie wel vergeten.

Bazen hechten dus bijzonder veel belang aan moreel gedrag, al betekent dit niet dat hij (of zij) zich ook altijd zélf even ethisch en netjes gedraagt. “Uit eerder onderzoek blijkt dat machtigen zichzelf vaker toestaan om immorele gedragingen te vertonen. Ze zijn vaker normovertredend, zowel in positieve als in negatieve zin. Wat dat betreft zijn machtigen hypocriet”, aldus onderzoekster Laetitia Mulder.

(nm) – Bron: Intermediair.nl 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook