Wat bedrijven kunnen leren van Olivier Deschacht
“In een war for talent hebben bedrijven de neiging om talent buiten de organisatie te verheerlijken ten koste van het talent dat al in de organisatie werkt.”
Iedereen is het er over eens: er zijn meer inspanningen nodig om de resterende werkzoekenden klaar te stomen voor de talrijke jobaanbiedingen die momenteel moeilijk ingevuld geraken. Evenmin is er discussie over de noodzaak voor werkgevers om hun eisen iets lager te leggen en zelf mensen op te leiden die niet voor 100% aan het omschreven profiel voldoen. "Maar om de ‘war for talent’ echt te winnen, is de beste aanval misschien wel de verdediging", vindt Helge Moureau, die als Associate Director bij Robert Half in Hasselt, de Limburgse arbeidsmarkt door en door ken. "Bedrijven die werk maken van een duidelijke retentie- en talentmanagementstrategie zullen uiteindelijk aan het langste eind trekken. Een individueel trainings- en ontwikkelingsplan met een duidelijk horizontaal of verticaal carrièrepad, dat samen met de medewerker wordt opgesteld, is daarbij cruciaal."
Elke werknemer moet bij voorkeur zo individueel mogelijk benaderd worden. "In elk bedrijf liggen de accenten, uitdagingen en zelfs gevoeligheden anders", aldus Moureau. "Terwijl de samenleving steeds individueler wordt, verwachten werknemers dat dat op het werk eveneens gebeurt. Wat voor één werknemer goede voorwaarden zijn, zijn dat niet noodzakelijk ook voor een andere. Bij sommige organisaties zitten - voor het eerst ooit - soms tot vijf generaties onder een dak en dat zorgt voor verschillende behoeften."
Nog een aspect dat in deze complexe oefening onderbelicht blijft, is de impact van de automatisering. "Dit zorgt voor een verschuiving in de benodigde profielen", zegt de directeur van Robert Half. "Geautomatiseerde processen nemen bepaalde taken over, maar in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, leidt dit niet noodzakelijk tot jobverlies. Wel zullen we ons allemaal moeten heroriënteren en mee evolueren. Werkgevers én werknemers dragen hierbij een gedeelde verantwoordelijkheid. Ze moeten beiden hun deel bijdragen om de kenniskloof te overbruggen en zo de arbeidsmarkt voor te bereiden op de toekomst. Dat kan door te investeren in de juiste (om)scholing, voor zowel de huidige als de toekomstige werknemers. Levenslang leren mag niet langer louter een voornemen zijn."
(kme) - Foto: (HBvL)
24 januari 2018Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
“In een war for talent hebben bedrijven de neiging om talent buiten de organisatie te verheerlijken ten koste van het talent dat al in de organisatie werkt.”
Wil je een goede indruk maken op je eerste werkdag? Dan moet je je proberen te verplaatsen in de schoenen van je baas. Hoe pak je het aan?
Je sollicitatiegesprek is meestal de ultieme kans om je van je beste kant te laten zien. Je sluit het daarom maar beter sterk en memorabel af.
Hoe weet je of een job geschikt is voor jou via een tekst van amper 300 woorden? En hoe vind je die geweldige jobs die de vacaturesites niet eens halen?
“Toen vorige week iemand me vroeg: ‘de War for Talent, leeft die eigenlijk nog?’ wist ik even niet wat zeggen.” Aan het woord: Tom Vlieghe, Acerta Consult.
Van zorgkundige naar hoofdverpleegster: Ontdek de opleidingsmogelijkheden bij het Wit-Gele Kruis
Een goed idee hebben is leuk. Maar leuk alleen is niet genoeg. Je moet er ook wat mee doen. Eindig een brainstorm daarom altijd met het uitwerken van je ideeën.
AI-assistenten zijn een interessante manier om je productiviteit op het werk te verhogen.