Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 970

Volgende
Volgend artikel:

En hoe goed is jouw Engels?

'Werknemer individueel benaderen om talent te kunnen behouden'

"Wat voor de ene goede voorwaarden zijn, zijn slechte voor de andere." (Helge Moureau)
"De aanval is de beste verdediging om de 'war for talent' te kunnen winnen. Het is onvoldoende om via allerlei technieken nieuwe mensen aan te trekken. De zorg voor de bestaande werknemers is minstens even belangrijk." Dat zegt Helge Moureau, Associate Director bij Robert Half Hasselt. Ze roept HR-directeurs en werkgevers op om iedereen in het huidige personeelsbestand een individueel carrièrepad voor te schotelen, zodat de kansen op langdurige tewerkstelling sterk toenemen.
Helge Moureau
"Wat voor de ene goede voorwaarden zijn, zijn slechte voor de andere." (Helge Moureau)

Iedereen is het er over eens: er zijn meer inspanningen nodig om de resterende werkzoekenden klaar te stomen voor de talrijke jobaanbiedingen die momenteel moeilijk ingevuld geraken. Evenmin is er discussie over de noodzaak voor werkgevers om hun eisen iets lager te leggen en zelf mensen op te leiden die niet voor 100% aan het omschreven profiel voldoen. "Maar om de ‘war for talent’ echt te winnen, is de beste aanval misschien wel de verdediging", vindt Helge Moureau, die als Associate Director bij Robert Half in Hasselt, de Limburgse arbeidsmarkt door en door ken. "Bedrijven die werk maken van een duidelijke retentie- en talentmanagementstrategie zullen uiteindelijk aan het langste eind trekken. Een individueel trainings- en ontwikkelingsplan met een duidelijk horizontaal of verticaal carrièrepad, dat samen met de medewerker wordt opgesteld, is daarbij cruciaal."

Elke werknemer moet bij voorkeur zo individueel mogelijk benaderd worden. "In elk bedrijf liggen de accenten, uitdagingen en zelfs gevoeligheden anders", aldus Moureau. "Terwijl de samenleving steeds individueler wordt, verwachten werknemers dat dat op het werk eveneens gebeurt. Wat voor één werknemer goede voorwaarden zijn, zijn dat niet noodzakelijk ook voor een andere. Bij sommige organisaties zitten - voor het eerst ooit - soms tot vijf generaties onder een dak en dat zorgt voor verschillende behoeften."

Kenniskloof

Nog een aspect dat in deze complexe oefening onderbelicht blijft, is de impact van de automatisering. "Dit zorgt voor een verschuiving in de benodigde profielen", zegt de directeur van Robert Half. "Geautomatiseerde processen nemen bepaalde taken over, maar in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, leidt dit niet noodzakelijk tot jobverlies. Wel zullen we ons allemaal moeten heroriënteren en mee evolueren. Werkgevers én werknemers dragen hierbij een gedeelde verantwoordelijkheid. Ze moeten beiden hun deel bijdragen om de kenniskloof te overbruggen en zo de arbeidsmarkt voor te bereiden op de toekomst. Dat kan door te investeren in de juiste (om)scholing, voor zowel de huidige als de toekomstige werknemers. Levenslang leren mag niet langer louter een voornemen zijn."

(kme) - Foto: (HBvL) 

24 januari 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook