Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 859

Volgende
Volgend artikel:

Dit zijn de 30 meest gezochte technici

Werkloos als starter? Zo vergroot jij je kansen

young graduate en werkloos
Net op het moment dat je afgestudeerd bent, ligt de hele economie op zijn gat. Herkenbaar? Starters zijn ongetwijfeld het zwaarst getroffen door de hele coronacrisis, maar er is absoluut geen reden tot paniek.

Wie jonger dan 25 is, heeft het momenteel zwaar om een job te vinden. De reden? Het coronavirus. Het gaat dan vooral om studenten die een bijbaantje zoeken om hun studies te betalen, maar ook pas afgestudeerden die zich voor het eerst op de arbeidsmarkt begeven.

Het klinkt zorgwekkender dan het werkelijk is. Een bijbaantje is uiteraard belangrijk, maar als student zijn je studies nog altijd je hoogste prioriteit. Veel erger is het als je net je diploma op zak hebt en gewoon geen job vindt.

De verloren generatie

De verloren generatie, zo worden de pas afgestudeerden weleens genoemd. Maar dat is klinkklare onzin. Uiteraard zet het coronavirus heel wat levens en bedrijven momenteel on hold, maar als er één ding is wat we hebben geleerd uit vorige crisissen, dan is het dat de achterstand onder de starters binnen vijf à tien jaar weer is ingehaald.

Starters hebben namelijk altijd een stapje voor op vijftigers die een job zoeken. Ze hebben nieuwere kennis én zijn een stuk goedkoper. Zeker na zo’n crisis zijn dat factoren waar werkgevers veel belang aan hechten.

Tijd voor jezelf

Wil dat daarom zeggen dat je de crisis maar gewoon in je luie zetel moet uitzitten? Nee. Je kunt je vrije tijd benutten om in jezelf te investeren. Kun je slecht om met kritiek? Volg dan een training of coachingtraject. Of spijker je talenkennis wat bij. Je kunt je natuurlijk ook onderdompelen in iets nieuws. Er zijn vandaag webinars en online seminaries genoeg! Let wel dat je op voorhand goed weet welke richting je later uit wilt. Het is niet zo rendabel om een cursus te volgen waar je in de toekomst helemaal niets aan hebt.

Bijscholen? Deze cursussen zijn voor iedereen interessant

Vergeet ook je netwerk niet. Starters hebben vaak nog geen uitgebreid netwerk waar ze een beroep op kunnen doen. Als je veel vrije tijd hebt, is dat de uitgelezen kans om mensen te ontmoeten. Virtueel weliswaar. Een eerste stap is een cursus of een training volgen, maar zoek ook op sociale media naar interessante mensen die je vooruit kunnen helpen in het leven. Maak connecties en ga in dialoog.

Lees ook... 7 tips om meer uit je netwerk te halen

Een eigen zaak

Een andere mogelijkheid is om onder je niveau te gaan werken. Maar dan wel op één voorwaarde: dat het een kortetermijnoplossing is. Blijf je hangen in een job die je eigenlijk niets zegt? Daar word je alleen maar ongelukkig van.

Of wat dacht je van een eigen zaak beginnen? Zonder netwerk is het lastig, zeker in het begin, maar als je producten of diensten kunt aanbieden waar echt vraag naar is, dan zit je meteen op de goede weg. Bovendien staan er altijd wel concullega’s klaar om wat tips met je te delen. En loopt het toch niet allemaal zoals je had gehoopt, geef dan vooral niet op. Als het sociale leven weer langzaam op gang komt, staan werkgevers te springen om starters in huis te halen.

Klaar voor je eerste job! Check onze complete e-gids voor Young Graduates

(dt/em) - Bron: Intermediair

6 januari 2021

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook