Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 509

Volgende
Volgend artikel:

De verschillen tussen statutairen en contractuelen

Werken in ’t bronsgroen eikenhout: niets dan voordelen!

Deelnemers: Ann Doucet (Human Engagement Director, ASAP), Stephanie De Cock (Accountmanager Limburg, ASAP), Ben Lambrechts (Algemeen directeur, Hogeschool PXL), Véronique Cleymans (Stafmedewerker HRM, Hogeschool PXL), Koen Grondelaers (Recruitment Partner, Stad Hasselt), Sara Janssens (Recruitment Partner, Stad Hasselt), Evelien Reekmans (Verpleegkundige Wit-Gele Kruis Limburg), Anka Vankerkom (Stafmedewerker HRM, Wit-Gele Kruis Limburg) en Jan Dirkx (HR Director, Greenyard Prepared).

Met een aantal voorbeelden van hoe zij in hun organisatie het verschil maken, geven de deelnemers aan ons grote Jobat-panelgesprek duidelijk aan wat Limburgse werkgevers onderscheidt van andere. De troeven die ze op tafel leggen, zoals het familiale karakter, de vlotte toegankelijkheid, de zingeving in de job of de aantrekkelijke voorwaarden, zijn een rode draad die elke werknemer kan overtuigen om in Limburg aan de slag te gaan.

“Kenmerkend voor de Limburgse werkgevers is hun enorme veerkracht”, zegt Stephanie De Cock (ASAP). “Ondanks de tegenslagen die onze provincie heeft gekend, met onder meer de sluiting van de mijnen, Philips Hasselt of Ford Genk, is de economie er telkens wonderwel bovenop geraakt. Bedrijven hebben zich heruitgevonden en zijn blijven investeren om vooruitgang te boeken. Die veerkracht en toekomstgerichtheid is erg geruststellend voor de mensen die hier werken. Er is immers altijd werkzekerheid, ongeacht de omstandigheden.” Haar collega Ann Doucet vult aan: “De bedrijven en organisaties in Limburg bevinden zich in een groot en hecht netwerk. Ze ervaren een grote verbondenheid met hun klanten en leveranciers, die echte partners zijn. Dit schept niet alleen kansen voor de werkgevers, maar biedt ook opportuniteiten voor medewerkers, die zich kunnen bewegen in een dynamische arbeidsmarkt waar de juiste spirit aanwezig is.”

Ben Lambrechts (Hogeschool PXL) looft eveneens de sterkte van het Limburgse weefsel. “Bedrijven, overheidsinstellingen en onderwijs werken erg goed samen. Dat levert een sterke dynamiek op, waarin studenten én werknemers voortdurend praktijkgerichte ervaring kunnen opdoen en zich permanent kunnen bijscholen. Het zorgt ook voor een ‘brain gain’ in plaats van een ‘brain drain’: talent blijft in de provincie in plaats van hun professioneel geluk elders te beproeven. Dat wij als hogeschool daar een katalysator in kunnen zijn, maakt ons tot een aantrekkelijke werkgever. Die positie kruiden we af met een aantal krachtige waarden ten behoeve van mens en maatschappij, zoals duurzaamheid of de kansen die we bieden om mensen te laten groeien, zowel in kennis als in hun soft skills. Dat benoemen we als onze X-Factor.”

Sfeer en professionalisering gaan hand in hand

Wat vaak terugkomt in de troeven van onze provincie, is de familiale sfeer op het werk. “Wat mij vooral opvalt, is dat de gezelligheid en mensvriendelijke omgang met elkaar bewaard blijft, ook al is er een enorme professionalisering doorgevoerd”, zegt Jan Dirkx (Greenyard Prepared). “Een betere structuur en werkwijze houdt dus geen ‘verzakelijking’ van de sfeer in, en dat typeert onze bedrijven.” Sara Janssens (Stad Hasselt) is het helemaal eens: “Onze organisatie professionaliseert voortdurend: er worden duidelijke doelstellingen en evaluaties opgesteld, de digitalisering is alom tegenwoordig, de projectwerking is goed ingeburgerd, enzovoort. Dit alles staat in functie van de klantgerichtheid, zowel intern als extern. Het is aangenaam werken in een moderne, goed gestructureerde omgeving. Tegelijk blijft er een fijne collegialiteit en onderlinge samenwerking.” Collega Koen Grondelaers weet waarom: “We matchen de waarden van de organisatie met die van de sollicitanten. Naast de vakkennis die voor elke specifieke functie vereist is, selecteren we nieuwe collega’s op hun talenten en passies, die moeten aansluiten bij wat we willen uitstralen, bijvoorbeeld rond klantvriendelijkheid of duurzaamheid. Met iedereen op dezelfde golflengte is het leuker én efficiënter werken.”
Ann Doucet (ASAP) vindt dat we die sterkte in Limburg nog meer mogen benadrukken. “De bedrijfscultuur speelt meer dan ooit een rol bij de keuze van sollicitanten. Ten opzichte van werkgevers in Brussel of Antwerpen is de fijne, familiale sfeer die hier heerst, een grote troef die we in de war for talent zeker mogen uitspelen.”

Zingeving is motivator

Nog een kenmerk van werken in Limburg is de zingeving die in vele jobs terug te vinden is. “Dat je in onze hogeschool jonge mensen kunt laten openbloeien en groeien, geeft een goed gevoel”, weet Véronique Cleymans. “Weten dat je bijdraagt aan de vorming van persoonlijkheden en mee de basis legt voor hun professionele toekomst: daar doe je het voor.” Een motivatiebron die bij het Wit-Gele Kruis Limburg niet anders is. “Zingeving zit ingebakken in alle functies in de zorg”, legt Anka Vankerkom (Wit-Gele Kruis Limburg) uit. “Onze mensen worden gelukkig van zorg te dragen voor anderen, en zullen met voldoening elke werkdag afsluiten. Al is dat zeker niet de enige reden waarom wordt gekozen om naar het Wit-Gele Kruis Limburg te komen of hier te blijven.” Dat kan verpleegkundige Evelien Reekmans bevestigen: “Voor mij is het belangrijk om bij te leren, om te kunnen doorgroeien en om - naast de nodige autonomie - te kunnen terugvallen op een team van collega’s en experts die je met raad en daad kunnen bijstaan. En inderdaad die zingeving... Ik haal die niet alleen uit het welzijn van mijn patiënten, maar ook uit de opleidingen die ik intussen zelf mag geven. Je kennis overdragen aan anderen geeft veel voldoening.” Bij Stad Hasselt ervaart Sara Janssens de zingeving ook als een pluspunt. “Onze dienstverlening heeft een rechtstreekse impact op het welzijn van onze inwoners,bezoekers en ondernemers. Het verschil dat je kan maken, maakt dat je je job graag doet.”

Ontdek wat Limburg jou allemaal te bieden heeft!

 

Carrièrepad uitstippelen

Gevraagd naar de meest onderscheidende factoren om zich als werkgever te profileren, pikt Jan Dirkx (Greenyard Prepared) in op de interne doorgroeimogelijkheden. “Mensen zijn gevoelig voor de inspanningen die je als bedrijf doet om hun interesses en talenten verder te ontplooien”, zegt hij. “Vandaar dat wij met een Talent Academy een perspectief op langere termijn voorschotelen aan iedereen die daar voor kiest. Die continuïteit is zeker zo belangrijk. Werkzekerheid en opportuniteiten om je eigen carrièrepad uit te stippelen, dat spreekt aan. En dat geldt bij ons ook voor factoren als het minimale en filevrije woon-werkverkeer, de familiale sfeer en de internationale contacten.” Elk talent zich laten ontwikkelen: dat ervaart ook ASAP als groot pluspunt. “Goede werkgevers kijken iets verder dan het diploma van hun mensen”, aldus Ann Doucet. “Ze evalueren de diverse talenten die elkeen in huis heeft en gaan na waar ze extra energie en motivatie van krijgen. Door deze factoren in het carrièrepad te integreren, hou je medewerkers gelukkig.” “En zo worden je bestaande medewerkers echte ambassadeurs die in hun netwerk nieuwe rekrutering op gang brengen”, vult Anka Vankerkom aan.

Slecht loon in Limburg? Een mythe!

Tot slot is er nog één groot misverstand dat de deelnemers aan ons panelgesprek uit de wereld willen helpen: dat het verloningspakket in Limburg minder interessant zou zijn dan in de grootsteden in andere provincies. “Als overheidsinstantie moeten we ons schikken naar de wettelijke barema’s, maar los van het financiële, zijn er vele bijkomende voordelen die je mee in rekening moet brengen”, zegt Sara Janssens (Stad Hasselt). “Denk aan de bib- en zwempas, de fietsvergoeding, hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques, aantrekkelijke verlofregeling, enzovoort. Dat speelt allemaal een rol.” Koen Grondelaers pikt in: “Vergeet ook niet de fun-activiteiten voor het personeel, zoals after work drinks, een kwis, sportdag,… noem maar op. Het draagt allemaal bij aan een fijne sfeer en teamspirit.”

Véronique Cleymans is het eens dat niet alles in geld kan worden uitgedrukt: “Het zit vaak in kleine dingen, bijvoorbeeld de uitstekende catering in ons restaurant. Daarom alleen al zou je voor PXL kiezen…”  Stephanie De Cock (ASAP) wil toch het belang van het puur financiële niet onderschatten. “Het klopt dat extralegale voordelen het verschil kunnen maken, maar het geldelijke loon moet wel altijd in verhouding zijn tot de rest van de sector. Werknemers weten maar al te goed wat gangbaar is, dus moet je als werkgever op dat vlak mee zijn met de rest. Vergeet niet dat vandaag de talenten zelf kiezen waar ze willen werken en het dus de werkgevers zijn die zich bij een sollicitatie moeten verkopen, in plaats van andersom…”

Ontdek alle verhalen over werken in Limburg! 

25 mei 2022
Anderen bekeken ook