Vorige

1 van 96

Volgende
Volgend artikel:

In het buitenland werken: waar moet je op letten?

Werken in het Verenigd Koninkrijk vs. in België: de verschillen en gelijkenissen

22 maart 2016
Onze vrienden bij Dice - wervingsspecialisten op het gebied van IT - spraken met Valeria Lymar, die zowel in Gent (België) als in Londen (het Verenigd Koninkrijk) heeft gewerkt. Ze deelt haar ervaringen en vertelt wat de goede én slechte punten waren over het leven in beide steden.
Valeria Lymar
“In België zijn de belastingen zeer hoog, wat demotiveert. Als je nog geen gezin hebt en je geen maatschappelijke hulp nodig hebt, is dat echt een groot nadeel.” (Valeria Lymar, productmanager in de IT, marketing, operations en logistiek van de Vlerick Business School)

Valeria werkt als productmanager in de IT, marketing, operations en logistiek van de Vlerick Business School in Gent. Dit is wat zij te vertellen had...

Valeria, waar heb je gewerkt in Londen?

Valeria: “Nadat ik een master had behaald in Management bij de UCL, waren er vele mogelijkheden. Ik besloot eerst aan de slag te gaan in de mode- en evenementenbranche. Ik heb een team Russische ontwerpers geholpen tijdens de London Fashion Week. Dat was een fantastische ervaring, dus ik besloot in deze richting door te gaan. Ik had het geluk om ook betrokken te worden bij en te werken voor de beroemde The Pradasphere-tentoonstelling, gedurende één maand, in het iconische Harrods.”

“Daarna heb ik enkele maanden gewerkt bij een luxe modewervingsbureau. Ik vond het managen van evenementen een interessant onderdeel van mijn baan en daarom besloot ik me daar meer op te richten. Ik greep de kans om een evenementenstage te lopen bij een universiteit, de UCL Barlett School of Construction and Project Management.”

Wat was het fijnste aan deze locatie?

Valeria: “Ik vind vele aspecten van Londen fantastisch. Het is een perfecte stad omdat er veel baankansen zijn en buiten het werk om is er veel te doen. De stad is enorm dynamisch en internationaal, waardoor je mensen kunt ontmoeten met verschillende achtergronden, je verschillende evenementen kunt bijwonen en je altijd iets te doen hebt.”

“De locatie was ook een goede uitvalsbasis voor reizen binnen Europa, en zelfs daarbuiten. Tot slot vond ik het fijn dat er veel amusement was om uit te kiezen én dat de winkels, cafés, restaurants, etcetera tot laat open bleven.”

Waren er ook negatieve aspecten?

Valeria: “De dynamische aard van Londen was soms ook stressvol en vermoeiend. Het draagt niet bij aan je gezondheid als je altijd gehaast bent. En voor wat betreft werk: er is altijd veel concurrentie.”

Waar heb je gewerkt in België?

Valeria: “Ik ben bijna een jaar geleden verhuisd naar België. Momenteel ben ik als productmanager werkzaam in marketing, IT en logistiek management bij de Vlerick Business School. Vlerick biedt verschillende programma's en diensten aan aan klanten. Op de Executive Education-afdeling waar ik werk worden hoogwaardige managementprogramma's ontwikkeld en geleverd aan (zeer) ervaren professionals die graag meer kennis willen vergaren over een bepaald onderwerp.”

Waar zijn de carrièrekansen beter?

Valeria: “Ik denk dat dat in grote mate afhankelijk is van de branche. In Londen zitten meer bedrijven uit verschillende branches die goede carrièremogelijkheden bieden. Toen ik graag in de mode aan de slag wilde gaan, was Londen ideaal, en ik betwijfel of ik vergelijkbaar werk in België zou kunnen vinden. In Londen werden daarbij altijd als eerste de beste technologieën, de beste ideeën, enzovoort geïmplementeerd. Dat is ook een reden dat veel mensen daarheen verhuizen om te werken.”

Als je je keuze zou baseren op het salaris, waar zou je dan voor kiezen? Waar krijg je dus meer betaald?

Valeria: “Dat hangt af van de baan die je hebt, wat je wilt van het leven en of je ook een gezin moet onderhouden. De salarissen liggen in Londen natuurlijk veel hoger, maar het levensonderhoud is daar ook duurder. Dat is wel prima als je een goed betaalde baan hebt en je voor niemand hoeft te zorgen. Je kan dan gewoon genieten van alles wat Londen te bieden heeft.”

“In België zijn de belastingen zeer hoog, wat demotiveert. Als je nog geen gezin hebt en je geen maatschappelijke hulp nodig hebt, is dat echt een groot nadeel. Naar mijn mening is Londen goed om in te studeren en daarna enkele jaren werkervaring op te doen, maar daarna is het beter om naar een rustiger land zoals België te verhuizen."

Wat zijn de grootste verschillen tussen de twee landen?

Valeria: “Het Verenigd Koninkrijk is welvarender, geavanceerder en meer ontwikkeld. Je krijgt daar echt het gevoel dat je alles als eerste meekrijgt. Alle fantastische dingen gebeuren daar het eerst. Het land is heel divers en je kunt er alle kanten op met je interesses, inkomen, enzovoort.”

“België is stabieler wat dat betreft. In België ontbreekt de dynamische cultuur van het VK (en dan vooral Londen). Een ander verschil is de taalbarrière. Omdat het grootste deel van de Belgische bevolking Frans of Nederlands spreekt, is het lastig om volledig te integreren tenzij je één van die talen spreekt.”

Wat zijn de grootste overeenkomsten?

Valeria: “Beide landen zijn vrij internationaal, met veel immigranten en multinationals. Beide locaties vormen een goede uitvalsbasis voor reizen en weekendjes weg.”

Dus... nu je van Valeria hebt gehoord hoe het zit, welke stad verkies jij: Gent of Londen?

(cs/rb) - In samenwerking met Dice

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15316 andere jobs