Gezondheid
Vorige

1 van 636

Volgende

Werk jij op vrijdag de 13de?

Vrijdag de dertiende … Een ongeluksdag, of is het bijgeloof? Als je kantoor die dag beduidend leger is dan anders, heb je veel bijgelovige collega’s die zich thuis verschanst hebben zodat ze bespaard blijven van ongelukken.
#

Elke maand die begint met een zondag heeft een vrijdag de dertiende. Er is dus geen ontkomen aan!

Kruisiging Jezus

Waarom precies de combinatie van vrijdag en 13 als een ongeluksdag wordt beschouwd, is niet helemaal duidelijk. Een van de verklaringen is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd, een ongeluksdag dus. Als die dag dan ook nog eens samenvalt met het ongeluksgetal 13, moet deze dag dus wel extra ongeluk veroorzaken.

Dertien als ongeluksgetal gaat allicht terug op het Laatste Avondmaal, waar 13 mensen aan deelnamen (Jezus en de twaalf apostelen, Judas incluis).

Dinsdag de dertiende

Maar niet overal is vrijdag de dertiende een ongeluksdag. In Griekenland bijvoorbeeld wordt dinsdag de dertiende als ongeluksdag gezien. In Italië is het vrijdag de zeventiende. Daarom dat bijvoorbeeld de Renault 17 in Italië R177 heet ...

Wat je beter niet doet vandaag:

  • Je baas om opslag vragen.
  • Een zakendeal afsluiten. Verplaats belangrijke meetings naar een andere dag.
  • Een huwelijksaanzoek doen, of erger nog: trouwen op vrijdag de dertiende.
  • Je haar laten knippen.
  • Met 13 rond de tafel gaan zitten in een vergadering of in het bedrijfsrestaurant. Vraag desnoods je partner of de poetsvrouw mee als veertiende man of vrouw.
  • Heb je een zwarte kat thuis, verf ze dan speciaal voor vandaag wit.
  • Zijn er renovatiewerken aan de gang op het werk? Wandel dan niet onder de ladder, zelfs als er geen zwarte kat in de buurt is.
  • Wees extra voorzichtig als je van en naar het werk rijdt of spoort. Een ongeval is vandaag sneller gebeurd.

Roze olifanten

Maar moeten we dit allemaal geloven? Misschien is de waarheid wel simpeler: al wie vandaag een hele dag denkt aan het ongeluk dat hem of haar kan overkomen, vergroot net die kans. Onze hersenen krijgen het signaal dat dit wel waar moét zijn, of we handelen op een manier die de kans op ongelukken vergroot.

Doe de test. Als je tegen jezelf zegt: ik mag niet denken aan een roze olifant. Wat zie je dan verschijnen in je hoofd? Juist ja, een roze olifant.

Dus alvast onze excuses dat we dit artikel hebben geschreven en je aandacht hebben getrokken op vrijdag de dertiende ...

(mr) 

13 januari 2017
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook