Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 278

Volgende

Wat solliciteren en daten gemeen hebben

Blijven gaan voor wat je wil en durven springen is de boodschap. Of je nu voor een webcam moet solliciteren of in een persoonlijk gesprek. Solliciteren en daten hebben veel gemeen.
#

Bewust de aandacht trekken is cruciaal voor zowel daten als solliciteren. “Bij een sollicitatie hebben beide partijen vooraf wel 'iets' over elkaar gelezen waardoor wederzijds interesse is gewekt. Beide 'profielen' kwamen elkaar tegen”, vertelt carrièrecoach Katrin Van de Water. “Het oog van de sollicitant is gevallen op een interessant bedrijf en/of een interessante vacature. Het bedrijf heeft de sollicitant opgemerkt door zijn in het oog springende cv, aparte sollicitatiebrief of zijn goed opgebouwd LinkedIn-profiel. Een datum voor een eerste kennismaking is geprikt.” De spanning stijgt ...

Overtuig de computer

In de datingwereld zorgen apps zoals Tinder en Happn ervoor dat liefde vinden op het internet in de lift zit. Met een test de liefde van je leven vinden.

Tegenwoordig verlopen ook heel wat sollicitatiegesprekken digitaal. Solliciteren via de webcam vinden managers en recruiters eerlijker. Dit kan met een videosollicitatie dienst zoals Hirevue. Dan krijgt de kandidaat een aantal vragen te zien, waarop hij of zij moet antwoorden. Dit gebeurt vaak zonder dat de werkgever meeluistert. De software beoordeelt dan de woordkeuze, stemklank en micro-expressies. Hirevue detecteert gezichtsuitdrukkingen die hoogstens vier honderdsten van een seconde duren. Zo kunnen ze emoties detecteren die een gewone mens niet kan waarnemen.

Score vervangt het persoonlijk gesprek

Zou je niet graag willen weten of je date liegt of de waarheid een beetje verbloemt? Ook recruiters zouden dit graag weten over de sollicitant. Het voordeel van zo’n videosollicitatie: kleine leugentjes worden snel gedetecteerd. Je mondhoeken krullen, je trekt je wenkbrauwen lichtjes op en kantelt je hoofd een beetje. Door een videosollicitatie zie je het allemaal. Na de videosollicitatie krijgt iedereen een score en heb jij de beste score? Dan is de job voor jou. Solliciteren is net zoals daten: je krijgt meteen een telefoontje, of je hoort nooit meer iets.

Walter Hueber, bestuursvoorzitter van het Nederlandse Cammio, dat klanten heeft als de Europese Commissie, Aegon, Adecco, Hunkemöller en BMW, is wel een voorstander. “Klinkt dit eng? Besef dan wel hoe hopeloos willekeurig het ouderwetse sollicitatieproces is”, aldus Walter Hueber in De Morgen. “Neem het curriculum vitae, waarschijnlijk de enige tekst die niemand graag schrijft en niemand graag leest. Zes seconden, zo lang nemen werkgevers gemiddeld de tijd om een cv te lezen.” Als je dan op gesprek mag, is volgens hem, het gevecht nog niet eens half gewonnen.

Steeds eerlijkere sollicitaties

Het sollicitatieproces moet steeds eerlijker verlopen. Zo geven de meeste recruiters alle sollicitanten dezelfde vragen. In de praktijk kiest een werkgever vaak voor de kandidaat die het meest op hem lijkt. Computers hebben deze menselijke trek niet en geven alle sollicitanten dezelfde kans.

Toch komt er wat kritiek op het systeem. Als je ziek bent of net geopereerd bent geweest, is zo’n videosollicitatie niet de ideale manier om je beste kant te laten zien. Waar een werkgever begrip zou kunnen tonen voor de situatie, kan een computer dit niet. Bovendien kan het zijn dat de kwaliteit van de videoverbinding of van je webcam niet helemaal ideaal is. Dan kunnen bepaalde micro-expressies niet goed gemeten worden.

Trouwen met je blind date?

In het VTM-programma Blind Getrouwd trouwen kandidaten ook echt met hun blind date. Stijn en Nuria tonen Vlaanderen dat het kan.

Volgens carrièrecoach Katrin Van de Water, hoeft dit bij een sollicitatiegesprek niet zo te zijn. “In een sollicitatiegesprek beweren dat je de baan koste wat het kost wil hebben is hetzelfde als een trouwaanzoek doen na je eerste date.”. Volgens haar zijn de verwachtingen dan te hoog gespannen. Zo kan je onmogelijk te weten komen of het een goede match is. Je moet weten wat je wil en wat bij je past. Daar kun je best vooraf bij stilstaan. Dit geldt ook voor een succesvolle relatie.

Weet wat je waard bent

Net als op een date is het belangrijk dat je beseft dat een bedrijf op zoek is naar de ideale kandidaat. Ze hebben iets te winnen, namelijk de job zo snel mogelijk opvullen met een goede kandidaat. Dit is ook zo in de datingwereld. Twee vrijgezellen zijn op zoek naar iemand met wie ze momenten kunnen delen. In de bedrijfswereld gaan sollicitanten en bedrijven kijken naar wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Kijk dus of je een klik hebt met het bedrijf en doe zeker niet te veel water bij je wijn.

Op zoek naar de ware?

Iedereen heeft een beeld van de ideale partner en vaak ook van de ideale job. In relaties ga je ook niet zomaar voor de eerste de beste, maar hoop je op de liefde van je leven. Doe dit ook in je job. “Blijf dus zoeken naar de ‘ware’ job. Geef niet te snel op … Net zoals op de datingmarkt zijn er ook op de jobmarkt heel wat kandidaten: er is vast wel een bedrijf en functie die écht bij je past”, weet carrièrecoach Katrin Van de Water.

Blijven gaan voor wat je wil en durven springen is de boodschap. Of je nu voor een webcam moet solliciteren of in een persoonlijk gesprek, blijf jezelf en blijf professioneel. Net zoals in relaties loopt het soms fout of wordt je hart gebroken. Laat dat je niet tegenhouden om te blijven zoeken naar de perfecte match. De ideale job komt er waarschijnlijk snel aan.

(mr)

Katrin Van de Water is carrièrecoach. Jarenlang zat ze aan de andere kant van de tafel en werkte ze als recruiter en assessor. Een burn-out dwong haar na te denken over wat ze écht wou. Ze richtte in 2006 Passion for Work op. Sindsdien helpt ze samen met haar team hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Katrin schreef het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt via www.passionforwork.be.
 

23 mei 2018
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook