Waarom onboarding cruciaal is voor verpleegkundigen
Verpleegkundigen zijn schaars op de huidige arbeidsmarkt. Om hun starters zolang mogelijk aan boord te houden, biedt het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen hen een uitgebreid onboardingtraject.
“Je hebt een specialisatie binnen een bepaald domein”, legt Anneleen Vanhellemont kort uit. Zij is bij UZ Leuven verpleegkundig specialist hematologie, dat zich richt op afwijkingen van het bloed. “In mijn dagelijkse praktijk coach en begeleid ik patiënten, familieleden en andere zorgverleners. Maar ook onderzoek en innovatie zijn belangrijke taken”, vertelt ze.
Wat betekent dat concreet? Anneleen haalt een voorbeeld aan: “Op basis van recent onderzoek bleek dat patiënten minder aften en wondjes in hun mond kregen door ze tijdens de toediening van chemotherapie te laten zuigen op ijs. Dat gebruik hebben we ingevoerd.”
Dat de verpleegkundig specialist tussen de verpleegkundige en de arts staat, wil ze niet met zo veel woorden zeggen. “Hiërarchisch is dit misschien zo, maar per slot van rekening werken we als een team.” Anneleen studeerde eerst af als bachelor verpleegkunde. Nadien deed ze nog een extra jaar bachelor oncologische zorg en vervolgens de masteropleiding in verpleegkunde.
Sinds een jaar of drie ondersteunt Anneleen patiënten met plasmacelaandoeningen – een kwaadaardige afwijking van het bloed – gedurende hun behandelingstraject. “In deze rol begeleid ik patiënten en hun naasten op scharniermomenten in hun behandelingsproces. Verder ben ik onder meer een aanspreekpunt en vertrouwenspersoon voor patiënten en hun naasten.” Geen gemakkelijke job, al doet Anneleen het naar eigen zeggen heel graag.
Intussen zijn er bij UZ Leuven al een veertigtal verpleegkundig specialisten aan de slag. Daarmee is het in ons land een van de voorlopers. Over heel België zouden er, verdeeld over alle zorginstellingen, ongeveer een honderdtal aan de slag zijn. “De functie is er gekomen door de toegenomen complexe zorg en medische evolutie, waardoor de zorg mee moet evolueren”, stelt ze. “Ook is er de trend naar zorg buiten de ziekenhuisopnames, zoals het dagziekenhuis en de thuiszorg.”
In elk geval lijkt het beroep in de lift te zitten. Anneleen verwacht nog een verdere evolutie van haar functie. “Door de toenemende nood aan innovatie, en op evidentie gebaseerd handelen binnen de verpleegkundige zorg, zie ik dat er binnen dit en tien jaar meer erkenning zal zijn voor deze expertrollen.”
(wv)
18 juli 2016Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Verpleegkundigen zijn schaars op de huidige arbeidsmarkt. Om hun starters zolang mogelijk aan boord te houden, biedt het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen hen een uitgebreid onboardingtraject.
We vroegen aan Daisy Van der Elst (36) uit Erpe wat haar job inhoudt en hoeveel zij verdient ...
Hoe maak je achttienjarigen warm voor een job in de zorg? Een Reanimatiemarathon in de straten van Gent is een begin.
We vroegen aan Bert Van Heupen (33) uit Turnhout hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
Vraag jij je soms af wat iemand drijft om mensen met een levensbedreigende ziekte dag in dag uit bij te staan? Joke Verbiest en Veva Corthals, beiden palliatief verpleegkundigen bij TOPAZ in Wemmel, geven antwoord.
David Parmentier is een jonge starter in de zorgsector. Wij vroegen naar zijn netto maandloon als halftijds verpleegkundige?
De taken van een thuisverpleegkundige zijn sterk geëvolueerd. Voor wie graag autonoom werkt, liggen er volop mogelijkheden bij het Wit-Gele Kruis.
Ze werken allebei als zelfstandig thuisverpleegkundige in Oostende. Een job met minder zekerheden dan verpleegkundige in loondienst.
Jesse werkt bij Equans: “Mijn schitterende collega’s en de vele afwisseling geven me een pak energie.”