Wat doet corona met je lijf?
Het is de gouden driehoek in lichamelijk welzijn: goed bewegen, eten en slapen. Maar hoe zit dat in tijden van thuiswerk en corona?
Welzijn is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen werkgever en -werknemer. “Een werkgever kan meer groenten en fruit aanbieden, maar het is de medewerker zelf die kiest om meer groenten en fruit te eten”, stelt De Bisschop.
De voorbije maanden lag de focus uiteraard vaak op het fysieke welzijn en op het beschermen tegen het coronavirus. Maar ook de invloed op het psychosociale welzijn van medewerkers valt niet onderschatten. “Als je thuiswerkt, gebeurt dat ook niet altijd onder de beste omstandigheden”, beaamt ze. Zo zien medewerkers het feit dat ze te weinig contact hebben met collega’s en dat ze minder betrokken zijn met hun organisatie als nadelen.
Stresssignalen tijdig detecteren en extra ondersteuning van de leidinggevenden is bijvoorbeeld een must, benadrukt Mirabel Hoys, directeur HR-consulting bij Attentia. “Vanop afstand een team managen, vraagt om specifieke skills”, stelt ze. “Kortom, als een bedrijf de aandacht voor het welzijn van de medewerkers vooropstelt, dan hoort het mentale welzijn daar zeker ook bij.”
Niet de cijfers, maar gezonde en gelukkige medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal voor een organisatie, oppert Ann De Bisschop. Dit zijn zeven pijlers voor een proactief well-beingbeleid.
Mensen kiezen hun werkgever op basis van wat diens missie en waarden voor hen kunnen betekenen.
Autonomie is het gevoel van zelfbeschikking. Bij betrokkenheid gaat het om ergens deel van uit te maken. Bij competentie om zelf iets succesvols te kunnen verwezenlijken.
Welke groei- en opleidingskansen biedt jouw werkgever je?
Van (tele)werkplek en privé-werkbalans tot dosering in vergaderingen.
Werkgevers werken gestructureerd aan de fit- en gezondheid van hun mensen. Van pauzes tot (lease)fietsen.
Het gevoel van ergens bij te horen, is een belangrijke smaakmaker van werk.
Leiders die mensen aligneren, motiveren en inspireren.
Lees ook: 4 mooie gevolgen van werken tijdens corona
(William Visterin) - Bron: MARK Magazine
Het is de gouden driehoek in lichamelijk welzijn: goed bewegen, eten en slapen. Maar hoe zit dat in tijden van thuiswerk en corona?
Gezonde en gelukkige medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal voor een organisatie. Ziehier de pijlers voor een proactief wellbeingbeleid.
Aandacht voor de wettelijke aspecten van telewerk is er al. “Maar wie thuiswerk structureel invoert, moet ook aan het welzijn van medewerkers denken.”
Te veel stress is absoluut niet goed voor je lichaam en je geest. Maar in een gezonde dosis, kan het je wél helpen! Waar ligt de grens?
Quiet quitters op het werk: wie zijn ze, wat doen ze (niet), wat drijft hen en vooral… kan iedereen zomaar overschakelen op deze nieuwe manier van werken?
Afgestudeerde profielen worden alsmaar eerder vastgelegd. Ze komen vaak terecht in de bouwsector en in chemie en farma.
Belgische werkgevers organiseren weer volop fysieke events of teambuildings. Al komen tijdens zulke events ook best inhoudelijke kwesties aan bod.
Op basis van gegevens van Jobat en arbeidsbemiddelaar VDAB selecteren we de grootste knelpunten in transport en logistiek...
Medewerkers kunnen door te sporten heel wat veelvoorkomende kwalen op de werkvloer reduceren. In welke sector sporten ze het meest?