Vorige

1 van 474

Volgende
Volgend artikel:

Is die nieuwe collega wel zo bekwaam?

Wat als … je collega’s vuilaards zijn?

8 maart 2013
Komt de stank je al tegemoet wanneer je nog maar een stap richting de keuken van het werk zet? En kan jij zo vertellen wat je collega's tijdens de dag hebben gegeten, gewoon al aan de staat waarin ze hun bureau hebben achtergelaten? Dan wordt het hoog tijd om subtiel te laten weten aan die slordige collega's dat het zo niet langer kan …
gemorst koffie bureau

Overal kruimels, lege blikjes of waterflesjes, halfvolle yoghurtpotjes … Sommige werknemers die aan hun bureau eten, doen werkelijk de minste moeite om de werkplek netjes achter te laten. Je ergert je dood, maar je wilt liever geen discussies op kantoor over futiliteiten of overkomen als 'de bazige mama'?

Wat nu?

Jammer genoeg kunnen we maar moeilijk het gedrag van anderen veranderen. Denk maar aan de vele vrouwen die hoopten dat ze hun man wel konden veranderen eens ze getrouwd waren. Niet dus.

Subtiliteit is de sleutel. Loop niet luidop te zeuren over die 'stal' van je collega's, want daar is niemand mee opgezet. Probeer in de plaats daarvan op een normale, rustige manier ter sprake te brengen dat je al die vuiligheid eigenlijk niet zo leuk vind.

Steken onder water of er grapjes over maken heeft maar weinig effect, dus laat ze achterwege als je echt wil dat ze ophouden. Je zou eventueel wel kunnen vragen aan het schoonmaakpersoneel om er af en toe wat van te zeggen, maar het is natuurlijk niet fijn dat je het vuile werk door iemand anders laat opknappen.

Evenwicht vinden

Het is belangrijk om het juiste evenwicht te vinden. Probeer steeds zelf het goede voorbeeld te geven, door altijd alles op te ruimen wanneer je gedaan hebt. Komen er bezoekers over de vloer, vraag dan aan je collega's om hun rotzooi op te ruimen. Wanneer je koffie gaat halen voor je collega's, neem dan hun vuile bekers mee, ook al vind je dit niet fijn. Wedden dat ze zich schuldig gaan voelen?

En eerlijk? Wat je zelf doet, doe je meestal beter. Word je echt zot van die vuile borden die naast het afwasmachine staan? Zet ze er dan soms zelf in. Oké, dat is niet 'eerlijk', maar het maakt wel dat je niet de hele dag met die ergernis verveeld zit.

Tot slot is het best om je steeds te focussen op de positieve kanten van je collega's. Vergeef hen die kleine zonde, want jij bent ongetwijfeld ook niet perfect. Toch?

(nm) – Bron: Intermediair.nl 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17137 andere jobs