Vorige

1 van 373

Volgende
Volgend artikel:

10 eigenschappen waar een goede baas aan moet voldoen

Waarom een jongere baas het beter doet

9 juli 2014
Jonge leidinggevenden, tussen de 20 en 34 jaar, scoren bij hun medewerkers over het algemeen beter dan oudere managers. Dat is het opvallende resultaat van een studie van de KU Leuven.
jonge baas

Onderzoekers van de KU Leuven en het Nederlandse vermogensfonds Instituut Gak gaven zo'n 540.000 werknemers de unieke kans om hun baas eerlijk en ongehinderd te beoordelen. In totaal werden maar liefst 122.000 leidinggevenden, verspreid over België en Nederland, geëvalueerd.

De beoordeling gebeurde op basis van een uitgebreide enquête, met concrete vragen zoals ‘Creëert je baas een goede werksfeer?’ tot ‘Durft je baas knopen doorhakken?’ en ‘Komt hij of zij gemaakte afspraken en verplichtingen na?’.

Het resultaat is opvallend: jonge leidinggevenden, tussen de 20 en 34 jaar, scoren over het algemeen beter dan oudere managers.

"Jonge leidinggevenden doen het gemiddeld op alle vlakken beter, zowel op het takenaspect als op de relatie tussen baas en werknemer. Hun leiderschapsstijlen worden meer gewaardeerd", zegt medeonderzoekster Jana Deprez van de KU Leuven. Ze is promovenda in de organisatiepsychologie en werkte anderhalf jaar aan dit onderzoek. “Jonge managers scoren hoger op alle leiderschapsstijlen en alle leiderschapsgedragingen die positief ervaren worden door medewerkers."

6 redenen waarom een jongere baas het beter doet dan een oudere

Jana Deprez van de KU Leuven legt uit hoe die verschillen tussen jonge en oudere leidinggevenden kunnen verklaard worden.

1. Meer overleg

Jonge leidinggevenden geven minder directe bevelen en staan meer in contact met de wensen van hun medewerkers. Jonge managers zijn volgens hun ondergeschikten ook democratischer: beslissingen nemen ze snel samen, in groep. Dat komt waarschijnlijk doordat de jongere leidinggevenden een hogere opleidingsgraad hebben en tijdens die studies werd veel meer aandacht geschonken aan sociale vaardigheden en teamwork dan vroeger. Dit heeft een impact op hun latere leiderschapsstijl.

2. Meer visie

Opmerkelijk genoeg haalt de jongere garde ook op het vlak van duidelijke communicatie en het uitdragen van een heldere toekomstvisie globaal gezien de beste punten. Ze zijn over het algemeen actiever in hun rol van baas.

3. Herinnering aan wat hen stoorde bij de eigen baas

Jongere managers maakten recent de omschakeling van ondergeschikte naar leidinggevende. Zij weten nog goed welk idee zij zelf hadden van 'een goede baas'. Ze herinneren zich nog goed wat hen allemaal stoorde bij hun chef. Vaak worden ze gedreven door het gevoel: ‘Ik wil het anders doen. Beter ook’. Voor een jongere baas is leidinggevende worden een bewuste stap waarbij hij goed gaat nadenken hoe hij die rol gaat invullen. Voor wie pas later in zijn carrière promotie maakt, is het eerder in de eerste plaats belangrijk als carrièrestap.

4. Betere coaching

Jonge leidinggevenden coachen en ondersteunen hun medewerkers meer.

5. Makkelijker delegeren

De werknemers geven aan dat oudere managers het gemiddeld moeilijker vinden om te delegeren en sneller toegeven aan klagende medewerkers om zo conflicten uit de weg te gaan.

6. Meer tijd om een goede baas te zijn

Oudere leidinggevenden hebben meer inhoudelijk zware taken, en hebben minder tijd voor people management. Een jongere baas krijgt vaak meer tijd om zich echt te richten op de puur leidinggevende taken.

Besluit

De relatie tussen jonge leidinggevenden en hun medewerkers wordt over het algemeen beter geëvalueerd. Maar geen nood voor de ouders managers, er is ook goed nieuws: oudere leidinggevenden scoren niet op alle vlakken slechter. “In absolute cijfers is ook hun evaluatie relatief goed. Ze zijn bijvoorbeeld beter in ‘leading by example’, vinden hun medewerkers. Ze stellen hoge doelen en werken zelf heel hard om doelen te behalen”, besluit Jana Deprez van de KU Leuven.

(mr) – Van het KU Leuven onderzoek werden 2 heel concrete en toegankelijke websites gemaakt: managemijnbaas.nl en leidinggevenaanjongeren.nl. Daar kan je onder meer een zelftest doen en 2 gratis e-boeken over het onderwerp downloaden. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14959 andere jobs